Прокуратура Донеччини оголосила в розшук російського «режисера та оператора», який знімає про «героїв СВО»

Прокуратура Донеччини оголосила в розшук російського «режисера та оператора», який знімає про «героїв СВО»

17 Травня 2024
946
17 Травня 2024
22:20

Прокуратура Донеччини оголосила в розшук російського «режисера та оператора», який знімає про «героїв СВО»

946
У спільних проєктах з місцевими «медіа» та окупаційною «громадською палатою» підозрюваний схвалює дії колаборантів, які втілюють кремлівську політику в тимчасово захоплених регіонах.
Прокуратура Донеччини оголосила в розшук російського «режисера та оператора», який знімає про «героїв СВО»
Прокуратура Донеччини оголосила в розшук російського «режисера та оператора», який знімає про «героїв СВО»

Донецька обласна прокуратура заочно повідомила про підозру в колабораційній діяльності громадянину РФ, який знімає фільми про учасників так званої «СВО» за кремлівськими сценаріями. Про це повідомляється на сайті відомства. 

За інформацією Донецької облпрокуратури, у березні 2022 року уродженець РФ, який перебував у тимчасово окупованому Донецьку та підтримував політику держави-агресорки, почав «служити окупантам на так званому культурному фронті».  

В якості режисера та оператора він знімає на тимчасово захопленій частині Донецької області репортажі, фільми та серіали, в яких підтримує повномасштабне вторгнення російських військ на територію України, йдеться у повідомленні.

«Свою співпрацю з ворогом підозрюваний висвітлює в телеграм-каналі та на пропагандистських ресурсах. Головні акценти в сюжетах він розставляє на героїзації учасників “сво”. Фейковий воєнкор розповсюджує неправдиву інформацію про обстріли населених пунктів нібито українськими захисниками. У спільних проєктах з місцевими медіа й “громадською палатою днр” чоловік схвалює дії маріонеток, призначених втілювати політику кремля в захоплених регіонах», — інформує прокуратура Донеччини. 

Наразі цього «режисера та оператора» оголошено в розшук. Максимальне покарання, яке йому загрожує, — 12 років за ґратами з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на 15 років та конфіскацією майна. 

Раніше ми писали, що Служба безпеки України повідомила про підозру в інформаційній співпраці з окупантами пропагандисту з тимчасово окупованого Донецька Володимиру Аграновичу, який, за інформацією СБУ, «у період з березня до квітня 2022 року в співпраці з окупаційною адміністрацією Донецької області як режисер та сценарист почав знімати серіали, фільми та репортажі. В них він підтримує початок повномасштабної збройної агресії Росії проти України».  

Навесні 2022 року він створив публічний телеграм-канал «Владимир Агранович», на якому підтримував дії росіян щодо окупації Донеччини, висвітлював свою співпрацю з окупантами, поширював неправдиву інформацію щодо обстрілів тимчасово окупованої території області військовослужбовцями ЗСУ, називав українських військовослужбовців ворогами та злочинцями. 

За даними СБУ, Агранович також написав книжку «Позывной “Матрос”. Водяной», у якій так само висвітлював  і підтримував дії РФ щодо окупації частини Донеччини, поширював неправдиву інформацію щодо обстрілів тимчасово окупованої території начебто з боку ЗСУ.  

Також, за даними слідства, у лютому 2023 року Агранович на своїй сторінці у соцмережі «ВКонтакте» опублікував зняту ним «документальну» стрічку «“Донбасс признаный”. История о том, как Донбасс возвращается домой. В Россию». У цій стрічці він обстоював законність російської окупації частини території Донецької області.

Читайте також: 

Фото: фейсбук-сторінка Донецької обласної прокуратури

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
946
Читайте також
28.04.2024 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 474
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду