Представник Ради Європи Матяж Груден: Суспільне є вдалим прикладом трансформації державного медіа

Представник Ради Європи Матяж Груден: Суспільне є вдалим прикладом трансформації державного медіа

26 Квітня 2024
1404
26 Квітня 2024
14:16

Представник Ради Європи Матяж Груден: Суспільне є вдалим прикладом трансформації державного медіа

1404
За словами Матяжа Грудена, ефективна комунікація між медіаспільнотою, державою та суспільством особливо важлива в умовах поширення онлайн-контенту, який містить мову ворожнечі та дезінформацію.
Представник Ради Європи Матяж Груден: Суспільне є вдалим прикладом трансформації державного медіа
Представник Ради Європи Матяж Груден: Суспільне є вдалим прикладом трансформації державного медіа

Директор Ради Європи з питань демократії Матяж Груден назвав Суспільне вдалим прикладом трансформації державного медіа.

«Хочу відзначити важливість громадських медіа, які сприяють плюралізму. Важливо забезпечити інституційну та фінансову незалежність медіа від держави та політичних впливів. Український суспільний мовник “Суспільне” є хорошим прикладом трансформації державного медіа, і ми сподіваємося, що інші медіа наслідуватимуть цей приклад», — сказав Груден, виступаючи на Міжнародній конференції з медіаграмотності та саморегулювання медіа, передає кореспондент «Укрінформу».

За його словами, ефективна комунікація між медіаспільнотою, державою та суспільством мають важливе значення, особливо в умовах дедалі більшого поширення онлайн-контенту та викликів, пов’язаних із необхідністю швидко реагувати на мову ворожнечі та дезінформацію. «Слово може бути могутнішим за меч і навіть за ракету», — зазначив директор Ради Європи з питань демократії.

Нагадаємо, нещодавно народна депутатка України Мар’яна Безугла опублікувала на своїй фейсбук-сторінці кілька постів, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, причому до «державних» вона зарахувала й Суспільне мовлення.

У дописі Мар’яна Безугла, зокрема, зазначає, що «є аж 6 (!) державних мовників, але немає інформаційних військ, які росіяни створили собі ще в 2014 році» та що «Суспільне, “Дом” і “FreeДом” мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти».  Вона пропонує  залишити фінансування лише одного каналу, зокрема «Ради» або Суспільного.

Секретар наглядової ради Суспільного Вадим Міський відреагував на слова депутатки та ініціативу  коментарем на своїй фейсбук-сторінці. «Як мовник, що виробляє найбільш збалансовані новини, що відповідають журналістським стандартам, — ми ставимо питання про передачу всіх праймів Суспільному», — написав Міський.

Голова наглядової ради Суспільного Світлана Остапа в коментарі «Детектору медіа» розповіла, що Суспільне пропонують прибрати з вечірніх слотів телемарафону «Єдині новини» й залишити йому тільки нічні та ранкові слоти. Автори ініціативи невідомі, але озвучив пропозицію представник каналу «Рада». Голова наглядової ради також зазначила, що вони отримали звернення від редакторів компанії з цього приводу.

«До Наглядової ради поскаржилися редактори Суспільного, що в телемарафоні у Суспільного хочуть забрати вечірні слоти і дають лише нічні та ранкові слоти. Сьогодні було засідання Наглядової ради, друга його частина була відкритою, були присутні посли, представники донорів, представники парламентських комітетів гуманітарної та інформаційної політики та свободи слова. Ми обговорили це питання і вирішили, що оскільки Суспільне дотримується усіх професійних стандартів, саме в слоті Суспільного є баланс політичних сил, то саме Суспільне і має бути у вечірніх слотах марафону. Ми дали доручення голові правління Суспільного Миколі Чернотицькому, щоб він озвучив нашу позицію в чаті керівництва телемарафону. Ми вимагаємо або усіх вечірніх ефірів у слоті, або щоб був паритет, як раніше, щоб в усіх виробників контенту були і вечірні, і денні, і нічні слоти», — прокоментувала Світлана Остапа.

Своєю чергою голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив: якби збалансованість телемарафону була такою, якої дотримується принаймні Суспільне, зауважень від Держдепу США до «Єдиних новин» не було б.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що переважну більшість народних депутатів, які протягом останніх трьох місяців були запрошені до ефіру телемарафону «Єдині новини», становили представники владної фракції «Слуга народу». Єдиний учасник телемарафону, який у своїх гостьових студіях забезпечує баланс усіх основних сил парламенту, — це Перший канал Суспільного.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1404
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду