detector.media
25.04.2024 14:14
Сьогодні канал «Дім» покаже документальний фільм «Фортеця Маріуполь. Саймон»
Сьогодні канал «Дім» покаже документальний фільм «Фортеця Маріуполь. Саймон»
Герой стрічки пішов на війну добровольцем ще у 2014 році, у 2022-му боронив «Азовсталь», потрапив до російського полону і повернувся в Україну завдяки обміну.

У четвер, 25 квітня, о 19:30 на телеканалі «Дім» відбудеться показ документального фільму «Фортеця Маріуполь. Саймон». Про це «Детектору медіа» повідомили у пресслужбі телеканалу.

Фільм режисерки Юлії Гонтарук, який став переможцем фестивалю Doc Kyiv Fest, розповідає про оборонця Маріуполя, бійця полку «Азов» Олега Крісенка з позивним «Саймон».

Хлопець з Миколаєва пішов на війну добровольцем ще в 2014 році. У 2022-му разом з іншими захисниками боронив «Азовсталь», потрапив до російського полону. У травні 2023 року повернувся в Україну завдяки обміну. У фільмі Олег розповідає про пережите в полоні, тортури й ненависть росіян, про обмін та життя після повернення в Україну.

«У мене не було такого відчуття, що ось ми їдемо на обмін. Пам’ятаю, хлопці стоять і кажуть: “Обмін”. А я кажу: “Ні хлопці. От як перейдемо кордон, я побачу український прапор, ось тоді я повірю, що це обмін”. Нас довго перевозили. Ми приїжджаємо в російську в’язницю, де грає гімн Росії, відкривається борт, починають кричати, щоб ми швидко виходили. Все в матюках, в побоях. Це було дуже жорстко. Нас тоді били цілий день. Мене били постійно», — згадує Саймон.

Зараз Олег Крісенко бере активну участь в акціях на підтримку родин полонених та поранених, в акціях #FreeAzov, що нагадують українцям про захисників, які досі залишаються в російському полоні. Стрічка також містить архівні кадри служби Саймона до повномасштабного вторгнення і розповідь дружини Олега про те, як проходила реабілітація чоловіка після повернення в Україну, як вона вибудовувала фактично наново відносини з коханою людиною, що пережила страшні випробування.

«Фортеця Маріуполь» — цикл документальних фільмів виробництва творчого об’єднання Babylon'13 про воїнів, які обороняли Маріуполь у повному оточенні протягом 86 днів. Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду. Режисерка фільму Юлія Гонтарук уже 10 років знімає війну і розповідає історії людей, які пішли захищати Україну спершу з 2014-го, а згодом — у 2022 році. 

Перша частина циклу вийшла у березні-квітні 2022 року, коли Маріуполь був у повному оточенні російських військ. Від початку облоги режисерка Юлія Гонтарук вела розмови з бійцями полку «Азов», документувала їхні портрети та розповідала світові про героїв «Азовсталі». 

Нові серії присвячені захисникам, що повернулися з російського полону. У 2024 році фільм «Фортеця Маріуполь. Саймон» став переможцем фестивалю Doc Kyiv Fest, а також отримав спеціальний диплом за найкращий фільм від журі Спілки кінокритиків України.

Фото: кадр з фільму, скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY