Василиса Степаненко: Ми знайшли майже всіх героїв «20 днів у Маріуполі» і тримаємо з ними контакт

Василиса Степаненко: Ми знайшли майже всіх героїв «20 днів у Маріуполі» і тримаємо з ними контакт

16 Квітня 2024
2345
16 Квітня 2024
12:10

Василиса Степаненко: Ми знайшли майже всіх героїв «20 днів у Маріуполі» і тримаємо з ними контакт

2345
Дехто з героїв фільму зараз живе чи лікується за кордоном, хтось збирається свідчити в Гаазі, а хтось перейшов на бік окупантів і поширює в Маріуполі російську пропаганду.
Василиса Степаненко: Ми знайшли майже всіх героїв «20 днів у Маріуполі» і тримаємо з ними контакт
Василиса Степаненко: Ми знайшли майже всіх героїв «20 днів у Маріуполі» і тримаємо з ними контакт

Відеопродюсерка фільму «20 днів у Маріуполі» Василиса Степаненко розповіла, що команді вдалося знайти майже всіх людей з Маріуполя, які стали героями стрічки. Про це вона розказала в інтервʼю ТСН.

«Ми знайшли майже всіх героїв фільму. Ми стежимо за їхніми історіями, як складається їхнє життя. Звісно, я майже весь час на зв'язку з багатьма з них. Ми підтримуємо цей зв'язок.

Найстрашніше те, що ці історії не закінчується тим, що ми бачимо у фільмі. Люди продовжують жити, а жити з відчуттям втрати своєї рідної людини, своєї дитини просто неможливо», — зазначила Степаненко.

Вона додала, що іноді до творців фільму на показах за кордоном підходять люди, які розповідають про героїв стрічки.

«Наприклад, нещодавно у мене була зустріч на показі у Франції. Там жінка сказала, що вона впізнала у фільмі іншу жінку, яка її врятувала і вивезла з Маріуполя. Ти знаходиш ось ці всі історії протягом часу.

Також у фільмі є момент, коли розбомбили останню пожежну станцію в місті. Там хлопець був під завалами. Ми тоді не знали, як склалася його доля, тому що він був у дуже тяжкому стані. Нещодавно ми побачили, що зараз він проходить лікування в США зі своєю мамою», — розповіла продюсерка.

Василиса також розказала, що одна з героїнь фільму на імʼя Маріанна, яка пережила бомбардування пологового будинку, перейшла на бік росіян і тепер бере участь у російській пропаганді в Маріуполі.

«Я, на жаль, не знаю, що з нею сталося саме після цих подій. Її родичі зв'язувалися з нами, намагалися дізнатися, чи вона жива, чи з нею все добре», — прокоментувала Степаненко і додала, що не може коментувати її вчинок. 

Інше подружжя, яке також було того дня в пологовому будинку, за словами Степаненко, отримали на обличчі шрами, які досі не зійшли. І вони не хочуть їх позбавлятися, щоб демонструвати світу наслідки злочинів Росії проти цивільних.

«Ця родина зараз перебуває в Нідерландах, і досі в батька та матері є шрами на обличчі. Вони були в пологовому будинку, і вони кажуть, що не хочуть їх прибирати, щоб їх зміг побачити світ і щоб вони з ними прийшли до суду в Гаазі», — розповіла Василиса.

«20 днів у Маріуполі» — документальна робота режисера, воєнного кореспондента Мстислава Чернова. Також над нею працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка, журналістка Василиса Степаненко, які в березні 2022 року разом зі Мстиславом Черновим знімали у блокадному Маріуполі. Стрічка зображує події в Маріуполі в лютому-березні 2022 року. Зокрема, до неї ввійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку.

У 2024 році «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар» як найкращий повнометражний документальний фільм. У травні 2023 року творців фільму нагородили Пулітцерівською премією. Крім того, творці фільму Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко здобули Шевченківську премію 2024 року в номінації «Публіцистика, журналістика» за серію матеріалів про облогу Маріуполя.

У 2024 році Василиса Степаненко та ще дев’ятеро українців увійшли до списку «30 Under 30 Europe» від журналу Forbes — щорічного переліку 30 видатних людей віком до 30 років у різних галузях.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2345
Читайте також
16.04.2024 14:16
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 087
07.04.2024 11:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
1 948
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду