Василиса Степаненко ввійшла до європейського списку «30 Under 30» від Forbes

Василиса Степаненко ввійшла до європейського списку «30 Under 30» від Forbes

9 Квітня 2024
1030
9 Квітня 2024
15:06

Василиса Степаненко ввійшла до європейського списку «30 Under 30» від Forbes

1030
Загалом до списку ввійшли десятеро українців у категоріях «Медіа», «Технології», «Суспільний вплив», «Здоров’я», «Спорт» і «Фінанси».
Василиса Степаненко ввійшла до європейського списку «30 Under 30» від Forbes
Василиса Степаненко ввійшла до європейського списку «30 Under 30» від Forbes

Українська відеопродюсерка Василиса Степаненко та ще дев’ятеро українців увійшли до списку «30 Under 30 Europe» від журналу Forbes — щорічного переліку 30 видатних людей віком до 30 років у різних галузях.

Загалом список має 10 категорій з 30 особами в кожній. Українці фігурують у шести з них.

У категорії «Медіа і маркетинг» є два українці. Відеопродюсерка Василиса Степаненко — на сьогодні штатна співробітниця Associated Press. У 2024 році стрічка «20 днів у Маріуполі», яку вона спродюсувала, отримала «Оскар» як найкращий документальний фільм.

Як пише Forbes, у травні 2022 року Степаненко також працювала над розслідуванням про парамедикиню «Тайру», для якого вона змогла провезти у своєму  тампоні картку пам’яті із записами бодикамери через 16 російських блокпостів. У 2023 році Степаненко та її команда отримали також нагороди Пулітцера, Королівського телевізійного товариства та Лівінгстона за серіал, який вона спродюсувала, під назвою «Рік війни».

Також у категорію «Медіа» потрапив українець Макс Клименко — засновник комунікаційного агентства Klym&Co, яке поширює в інтернеті освітню інформацію про кар’єру, бізнес-аналітику та соціальну адвокацію. Його продукти отримали понад 3 млрд переглядів і налічують 5 млн підписників у тіктоку, ютубі та інстаграмі. Стартап надає консалтингові, стратегічні та виробничі послуги і має клієнтів у 25 країнах, зокрема ООН, WWF, Google і Microsoft.

У категорії «Технології» до 30-тки ввійшли одразу троє українців:

  • Євгенія Брошеван, експертка з кібербезпеки та криптопідприємиця, співзасновниця фірми Hacken, яка переїхала з Києва до Лісабона, перевіряє блокчейни на слабкі місця в безпеці і має понад 1200 клієнтів;
  • Максим Малюк і Маргарита Сівакова — засновники української компанії Legal Nodes, розташованої в Лондоні, яка допомагає визначати відповідність онлайн-ринку юридичних послуг для різних потреб. Сівакова також є співзасновницею «UA Tech in London» — спільноти з 300 людей з України, які проживають у Великій Британії і працюють у технологічному секторі;
  • Вероніка Юрчук — співзасновниця українського стартапу Traces AI, який надає ШІ-відеоаналітику для компаній у секторі безпеки. Технологія, піонеркою якої є Юрчук, використовує характерні риси людини, її аксесуари та одяг, при цьому розмиваючи обличчя, щоб зберегти анонімність і усунути расові упередження.

До категорії «Суспільний вплив» увійшов Владислав Перістий — засновник компанії Speaking Club, яка навчає українських дітей та біженців розмовляти англійською. Навіть в умовах війни, браку зв’язку та відключення світла він і його команда з 45 людей щомісяця навчають близько 700 студентів на платних курсах, пише  Forbes.

У категорії «Здоров’я» серед 30-ки є українка Вікторія Василенко. Її данська компанія Knowledge Gate Group використовує штучний інтелект і аналітику, щоб ідентифікувати наукових експертів на основі академічних статей та інформації про клінічні випробування.

У категорії «Спорт» згадана українська стрибунка у висоту Ярослава Магучіх — багаторазова призерка та переможниця Олімпійських ігор та чемпіонатів світу, яка в 2023 році посіла перше місце у світовому рейтингу. Також тут є українка Дана Сидоренко — засновниця GameTree, безкоштовного додатку для пошуку нових друзів-геймерів, особливо орієнтованого на жінок і ЛГБТКплюс-геймерів. Спільнота має понад 700 000 користувачів, більшість у Європі.

До рубрики «Фінанси» ввійшли українці Олексій Єрмоленко та Олена Мажуга — співзасновники венчурної компанії Flyer One Ventures.

Відзначимо, торік 23-річна журналістка, продюсерка, відеооператорка Василиса Степаненко ввійшла до українського списку «30 до 30: Творці майбутнього» від журналу Forbes Ukraine.

«20 днів у Маріуполі» — документальна робота режисера, воєнного кореспондента Мстислава Чернова. Також над нею працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка, журналістка Василиса Степаненко, які в березні 2022 року разом зі Мстиславом Черновим знімали у блокадному Маріуполі. Стрічка зображує події в Маріуполі в лютому-березні 2022 року. Зокрема, до неї ввійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку.

У 2024 році «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар» як найкращий повнометражний документальний фільм. У травні 2023 року творців фільму нагородили Пулітцерівською премією. Крім того, творці фільму Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко здобули Шевченківську премію 2024 року в номінації «Публіцистика, журналістика» за серію матеріалів про облогу Маріуполя.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1030
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду