На NV вийшов матеріал про «дивовижний шлях» власника Telegram Павла Дурова, який прибрали після критики читачів

На NV вийшов матеріал про «дивовижний шлях» власника Telegram Павла Дурова, який прибрали після критики читачів

15 Квітня 2024
1989
15 Квітня 2024
16:44

На NV вийшов матеріал про «дивовижний шлях» власника Telegram Павла Дурова, який прибрали після критики читачів

1989
За словами шефредакторки медіа, текст про Дурова випадково потрапив до розділу про успішних людей, тож у редакції відновили справедливість і зняли текст.
На NV вийшов матеріал про «дивовижний шлях» власника Telegram Павла Дурова, який прибрали після критики читачів
На NV вийшов матеріал про «дивовижний шлях» власника Telegram Павла Дурова, який прибрали після критики читачів

Увечері 14 квітня на сайті NV вийшов матеріал про власника і засновника Telegram Павла Дурова, який залишається громадянином РФ, попри те, що за останні кілька років устиг набути громадянства ще й інших країн. 

Стаття з’явилась у розділі «Азарт», який є партнерським проєктом NV (партнер Slots City) і містить розповіді про знаних медійних персон на кшталт Опри Вінфрі, Роберта де Ніро, Воррена Баффета, Анджеліни Джолі та Біла Гейтса. Усі вони знайомлять читача з ключовими віхами біографії героя чи героїні та шляхом до успіху знаменитості.  

«Ризикнути всім заради свободи. 10 правил життя творця Telegram Павла Дурова» — називався текст про росіянина, котрий створив месенджер, який став дуже популярним в Україні, але який вважають небезпечним через деструктивну активність у ньому російських пропагандистів та спецслужб РФ.   

«У цій статті ми сформулюємо основні правила життя Павла Дурова, які визначають його дивовижний шлях і дають змогу зазирнути у свідомість людини, яка досягла успіху», — був представлений текст у пості на фейсбук-сторінці NV. Під ним відразу з’явилось чимало коментарів обурених користувачів, які висловлювали негативне ставлення до вибору героя для матеріалу в українському медіа. 

Наступного дня, 15 квітня, матеріал з десятьма правилами життя творця Telegram Павла Дурова з сайту NV прибрали.

На прохання «Детектора медіа» прокоментувати цю ситуацію шефредакторка сайту NV Юлія МакГаффі відповіла: «Журналісти на сайті регулярно роблять матеріали про принципи життя людей, які є авторитетними. У цю серію випадково потрапив Дуров. Він не є авторитетом ані для українців, ані взагалі. Ми відновили справедливість і зняли цей матеріал».

Нагадаємо, фахівці з кібербезпеки та медіаграмотності неодноразово наголошували, що телеграм становить небезпеку як із погляду поширення дезінформації та відсутності модерації платформи, так і погляду численних випадків її співпраці з російськими спецслужбами.  

Раніше ми повідомляли про те, що команда громадської організації Brand Ukraine, яка займається просуванням національного бренду, ухвалила рішення більше не використовувати телеграм. Пояснюючи цей крок, керівниця Brand Ukraine Марія Липяцька вказала на кілька причин відмови. Перша з них, за її словами, стосується безпеки. Оскільки в телеграмі немає наскрізного шифрування повідомлень, як у сігналі чи вотсапі, дані, що ним передаються, можна легко перехопити. Ще однією причиною відмови від телеграму вона назвала його російське походження та зв’язок із ФСБ та ГРУ РФ. Основний домен та один із серверів телеграму розташовані в російському місті Санкт-Петербург, звернула вона увагу.

Громадянська мережа «Опора» також заявляла про те, що припиняє використовувати телеграм та радить зробити це іншим.

Крім того, ми писали про те, що в Держдумі РФ визнали, що Telegram співпрацює з російськими «силовиками» та спецслужбами.

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Також, як повідомляв раніше «Детектор медіа», анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Проте телеграм в Україні є настільки популярним, що українське суспільство фактично стало «заручником» цього застосунку. А на основі анонімних телеграм-каналів існує ціла інформаційна «армія» для війни з внутрішніми опонентами чинної влади або її критиками. Все дійшло до того, що ці анонімні телеграм-канали влаштовують «розіграші» професійним журналістам і вважають себе конкурентами журналістів. Чому це не так, читайте в аналітичній колонці Олександра Морського для «Детектора медіа».

Читайте також: 

Фото: скриншот сторінки NV

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1989
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду