Росія заховала афериста, який вивів 2 млрд доларів і збирав розвіддані для ГРУ, видавши його за священника, — ЗМІ

Росія заховала афериста, який вивів 2 млрд доларів і збирав розвіддані для ГРУ, видавши його за священника, — ЗМІ

4 Березня 2024
542
4 Березня 2024
11:49

Росія заховала афериста, який вивів 2 млрд доларів і збирав розвіддані для ГРУ, видавши його за священника, — ЗМІ

542
Як з’ясували журналісти, австрієць Ян Марсалек збирав для російської розвідки інформацію австрійських та німецьких спецслужб, «відмивав» кошти для сім’ї Кадирова і вкрав у німецької компанії 2 млрд доларів. Один з найрозшукуваніших аферистів у світі, тепер він живе в Росії з паспортами двох священників.
Росія заховала афериста, який вивів 2 млрд доларів і збирав розвіддані для ГРУ, видавши його за священника, — ЗМІ
Росія заховала афериста, який вивів 2 млрд доларів і збирав розвіддані для ГРУ, видавши його за священника, — ЗМІ

Журналісти-розслідувачі російського видання The Insider та німецького Der Spiegel з’ясували, що австрійський бізнесмен Ян Марсалек, який працював на російську розвідку, збирав інформацію австрійських та німецьких спецслужб, а в 2020 році зник, вивівши 2 млрд доларів з німецької компанії, переховується тепер у Росії, де користується паспортами двох православних священників, передає hromadske.

З 2010 по 2020 рік австрієць Ян Марсалек був головним операційним директором німецької платіжної компанії Wirecard та відповідав за бізнес компанії в Азії.

Як ідеться в розслідуванні, Марсалек мав тісні зв’язки з російською військовою розвідкою — ГРУ. Як припускають журналісти, його допомогла завербувати у 2014 році російська модель Наталія Злобіна, з якою Марсалек був у стосунках.

Як пише The Insider, саме вона познайомила його зі Станіславом Петлінським, якого представила як «генерала ГРУ». Петлінський офіційно працював в адміністрації президента РФ і називав себе «радником з безпеки». Однак, за даними журналістів, під час війни в Чечні він командував підрозділом ГРУ і з того часу «глибоко залучений» у діяльність російської військової розвідки.

Надалі Петлінський знайомив Марласека з різними офіцерами ГРУ. З росіянами бізнесмен їздив до сирійської Пальміри, де перебувала ПВК «Вагнер». Злобіна допомагала австрійцю з бізнес-знайомствами у Росії. Через Злобіну він познайомився з членами сім’ї Рамзана Кадирова і допоміг їм вивести у Європу близько $400 млн з гонконзьких рахунків.

Основну секретну оперативну діяльність Марсалек довірив своєму помічнику Мартіну Вайсу, який багато років очолював Другий департамент головної австрійської секретної служби — Федерального управління захисту конституції та боротьби з тероризмом Австрії (BVT). Як з’ясували журналісти, через Вайса на стіл Марсалеку потрапляла розвідувальна інформація BVT, зокрема й інформація, яку надсилали до Відня партнерські служби, такі як ЦРУ, німецьке Управління із захисту конституції чи ізраїльський Моссад.

Він також збирав інформацію для ГРУ через компанію Wirecard, що мала сотні тисяч клієнтів у всьому світі, зокрема й Федеральне управління карної поліції ФРН, десятки міжнародних корпорацій. Влітку 2019-го Марсалек доручив працівникам Wirecard зібрати великий набір даних про клієнтів — за його словами, для німецької Федеральної розвідувальної служби (BND). Пізніше з'ясувалося, що BND ніколи не запитувала цих даних, натомість конфіденційна інформація могла опинитися в Москві, припускають журналісти.

За даними журналістів, Марсалек також пов’язаний з російською приватною військовою компанією «РСБ-Груп» у Лівії. Він з 2015 року реалізовував проєкти в Лівії, включаючи інвестиції в Лівійську цементну компанію, і активно взаємодіяв з російськими радниками і європейськими чиновниками при обговоренні планів «гуманітарного відновлення в Лівії».

Тим часом, у 2019-му газета Financial Times помітила підозрілі операції компанії Wirecard в Сінгапурі на загальну суму 2 мільярди євро, про які, як стверджується, знав Марсалек. У червні 2020-го Wirecard була змушена визнати, що з рахунків компанії зникли майже 2 млрд євро (які, можливо, ніколи й не існували насправді, припускають журналісти), і оголосила про банкрутство.

За кілька днів до того Марсалек зник. Він підкупив працівників імміграційної служби Філіппін, щоб тримати позначку про в’їзд в країну. Однак насправді Марсалек перетнув кордон Білорусі і тепер проживає в Росії.

Відтоді бізнесмена розшукують за міжнародним ордером на арешт. Його звинувачують у маніпуляціях на ринку, фальсифікації в бухгалтерському обліку, зловживанні довірою та груповому шахрайстві. ЗМІ називали його «одним з найрозшукуваніших аферистів у світі».

У Росії, за інформацією The Insider та Der Spiegel, Марсалек користується двома паспортами, що видані на імена двох реальних священників — Костянтина Баязова, який служить у церкві в Липецькій області, та Віталія Малкіна з російського міста Владимир. Розслідувачі зауважують, що після того, як бізнесмен відпустив бороду, він справді став схожим на Баязова. Сам священник відповів, що «не може про це говорити». Натомість Малкін заявив, що гадки не має, що хтось користується його даними.

Читайте також:

Колаж: The Insider

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
542
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду