Російська розвідка може бути причетна до появи «гаванського синдрому» в американських дипломатів, — розслідування ЗМІ

Російська розвідка може бути причетна до появи «гаванського синдрому» в американських дипломатів, — розслідування ЗМІ

1 Квітня 2024
1913
1 Квітня 2024
15:46

Російська розвідка може бути причетна до появи «гаванського синдрому» в американських дипломатів, — розслідування ЗМІ

1913
Кількох представників ГРУ РФ бачили постраждалі безпосередньо перед появою симптомів, а їхній «колега» отримував держзамовлення на вивчення «акустичної зброї».
Російська розвідка може бути причетна до появи «гаванського синдрому» в американських дипломатів, — розслідування ЗМІ
Російська розвідка може бути причетна до появи «гаванського синдрому» в американських дипломатів, — розслідування ЗМІ

Співробітники Головного розвідувального управління Росії могли бути причетні до проявів так званого «гаванського синдрому» в дипломатів США в різних країнах. Про це йдеться в розслідуванні видань The Insider, проєкту «60 Minutes» американського каналу CBS News і німецького журналу Der Spiegel.

У 2016 році десятки дипломатів США, які працювали на Кубі, почали скаржитися на специфічні симптоми: головний біль, запаморочення, погіршення зору тощо. Симптоми виникли після того, як вони почули дивний звук. Пізніше «гаванський синдром» виявили також у дипломатів і військових США в низці інших країн. 

У розслідуванні журналістів ідеться, що саме в ті періоди і в ті місця, де проявлялися симптоми «гаванського синдрому», приїжджали агенти російської розвідки з військової частини № 29155 Головного управління Генерального штабу (ГРУ) Росії. Саме цей підрозділ повʼязують з отруєннями Сергія та Юлії Скрипалів у 2018 році у Великій Британії та бізнесмена Еміліана Гебрева в Болгарії нервово-паралітичною речовиною «Новачок».

Журналісти вивчили дані про перельоти агентів ГРУ — це дало змогу встановити відповідність між приїздами агентів ГРУ і першими проявами «гаванського синдрому» в 2014 році та випадками, які трапилися після цього в Європі та Китаї.

Зокрема, в листопаді 2014 року одна працівниця американського консульства у Франкфурті відчула раптову нудоту, запаморочення, звукові галюцинації, після чого втратила свідомість. Пізніше вона впізнала за фото співробітника ГРУ Єгора Гордієнка, який «ходив навколо житлового комплексу, призначеного для співробітників консульства, і фотографував територію».

У 2016 і 2017 роках група агентів ГРУ опинилася в Китаї, де російська сторона організовувала ралі «Шовковий шлях». Із візитами російських агентів збіглися повідомлення про випадки, схожі на «гаванський синдром». Про симптоми тоді повідомив IT-фахівець із Держдепартаменту з Шанхаю, а також група американців, які працюють у Гуанчжоу.

У 2021 році співробітниця американського посольства в Тбілісі відчула вплив потужного звукового випромінювання, після чого в неї проявилися симптоми «гаванського синдрому». Тоді вона побачила на вулиці біля свого помешкання чоловіка, в якому згодом за фотографією впізнала агента ГРУ Альберта Аверʼянова, сина командира частини № 29155 Андрія Аверʼянова — перед проявами «гаванського синдрому» дипломатка помітила його біля свого будинку.

Журналісти також знайшли документ, що підтверджує — заступник командира частини № 29155 ГРУ Іван Терентьєв отримав держзамовлення на вивчення «потенційних можливостей нелетальної акустичної зброї під час військових (бойових) дій у місті». Невідомо, про яку саме зброю йдеться.

Мова могла йти про інфразвукову зброю, яка діє на великій відстані та має викликати в противника паніку. «Але можливо, що зброя називалася акустичною з іншої причини: мікрохвильове випромінювання людським вухом за певних умов може перетворюватися в акустичний сигнал (ефект Фрея). Саме цей ефект, найімовірніше, і діяв у випадку “гаванського синдрому”», — йдеться в матеріалі.

Розслідувачі зазначають, що хоча прямих доказів на користь причетності ГРУ до використання «акустичної зброї» немає, тепер американська влада може переосмислити своє ставлення до «гаванського синдрому».

«Навіщо Кремлю могли знадобитися такі атаки? Точної відповіді ніхто не знає, але з розмов з дипломатами ясно, що ця стратегія зробила свій ефект: багато співробітників не хочуть працювати за російським напрямом, розуміючи, що можуть стати інвалідами і при цьому навіть не отримати належної допомоги — адже багато хто з постраждалих стикався з тим, що їхні скарги списували на психічний розлад», — пише The Insider.

Тим часом, нагадують журналісти, у 2023 році розвідувальні служби США офіційно повідомили, що не знайшли доказів причетності іноземних держав до появи «гаванського синдрому». Тоді американські слідчі детально розглянули приблизно 1 500 справ у 96 країнах і не знайшли жодних достовірних доказів наявності іноземної зброї, яка могла б спричинити описані симптоми, або пристрою для підслуховування, який міг би випадково спричинити «гаванський синдром».

Американські розслідувачі дійшли висновку, що більшість таких випадків мають різні причини — від факторів навколишнього середовища до недіагностованих захворювань. Однак джерела журналістів стверджують, що такі висновки у США роблять, тому що не хочуть визнавати можливі невдачі в захисті американців.

Цього місяця Національний інститут охорони здоров’я США (NIH) оприлюднив результати сканування мозку пацієнтів із симптомами. NIH заявив, що немає жодних доказів фізичних пошкоджень. Управління національної розвідки США стверджує, що травми, отримані постраждалими, ймовірно, є результатом «попередніх умов, звичайних захворювань і факторів навколишнього середовища».

Втім, адвокат Марк Зейд, який представляє понад два десятки постраждалих від подібних інцидентів, каже, що не вірить цьому висновку розвідки США. Він стверджує, що має секретну інформацію, яка суперечить офіційній позиції держави.

Провідний американський військовий слідчий, який вивчає цю справу, сказав виданню 60 Minutes, що вважає, що Росія атакує американських чиновників і що офіційний поріг для доказів держава встановила неймовірно високим. Підполковник армії у відставці Ґреґ Едґрін, який раніше керував розслідуванням Пентагону щодо «аномальних інцидентів зі здоров’ям», вважає, що планка доказів була встановлена настільки високо, тому що США «не хоче визнавати деяку дуже важку правду», зокрема можливі свої невдачі у захисті американців.

Ілюстрація: Insider

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1913
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду