Комітет зовнішньої політики підтримав звернення до світу щодо полонених Росією журналістів

Комітет зовнішньої політики підтримав звернення до світу щодо полонених Росією журналістів

6 Березня 2024
744
6 Березня 2024
15:11

Комітет зовнішньої політики підтримав звернення до світу щодо полонених Росією журналістів

744
Парламент хоче заручитися підтримкою міжнародних організацій — ООН, Європарламенту, «Репортерів без кордонів», НАТО, ОБСЄ тощо і надати проблемі полонених журналістів світового розголосу.
Комітет зовнішньої політики підтримав звернення до світу щодо полонених Росією журналістів
Комітет зовнішньої політики підтримав звернення до світу щодо полонених Росією журналістів

Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва підтримав постанову зі зверненням до міжнародних структур, щоб привернути їхню увагу до українських журналістів, які перебувають у російському полоні. Про це повідомив голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин, який ініціював цю постанову.

Рішення про підтримку звернення комітет ухвалив одноголосно на своєму засіданні 6 березня.

Юрчишин пояснив, що цією постановою парламент хоче заручитися підтримкою всіх можливих партнерів — Організації Об’єднаних Націй, Європарламенту, НАТО, ОБСЄ, «Репортерів без кордонів» та інших організацій, які можуть допомогти та надати проблемі світового розголосу. 

Він додав, що тепер очікує, що постанову включать до порядку денного на найближчому засіданні парламенту. «Маємо прийняти її якнайшвидше», — написав нардеп.

Юрчишин нагадав, що нині відомо щонайменше про 26 українських медійників, яких незаконно ув'язнила Росія.

«Тож шукаємо шляхи повернення і їх, і інших заручників путінського режиму. Владислав Єсипенко, Дмитро Хилюк, Вікторія Рощина, Ірина Данилович — прізвища, які мають бути постійно на слуху. Бо лише так ми можемо добитися їх звільнення», — написав депутат.

Нагадаємо, раніше Ярослав Юрчишин заявляв, що планує разом з «Репортерами без кордонів» і, ймовірно, Міжнародною федерацією журналістів розробити адвокаційну кампанію з привернення уваги до незаконно утримуваних у Росії українських журналістів.

17 незаконно заарештованих на тимчасово окупованих територіях українських журналістів, більшість із яких — кримчани, внесено до міжнародного списку ув’язнених медійників, який склала та оприлюднила Європейська федерація журналістів (EFJ). Це, зокрема, Амет Сулейманов, Асан Ахтемов, Дмитро Хилюк, Ернес Аметов, Ірина Данилович, Ірина Левченко, Марлен Асанов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Рустем Шейхалієв, Сергій Цигіпа, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Вікторія Рощина, Вілен Темерьянов, Владислав Єсипенко

Загалом Міжнародний список EFJ налічує 108 осіб. Країною, яка ув’язнює найбільше журналістів у Європі, стала Росія (загалом 40 представників ЗМІ, заарештованих у самій РФ та в тимчасово захоплених регіонах України). 

Фото: Дмитро Хилюк — журналіст інформаційної агенції УНІАН, якого росіяни тримають у полоні / ілюстрація з сайту «Слідство.Інфо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
744
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду