Як журналісту діяти під час обстрілів – сім порад

Як журналісту діяти під час обстрілів – сім порад

7 Квітня 2022
1914
7 Квітня 2022
11:14

Як журналісту діяти під час обстрілів – сім порад

1914
Не пробуйте щось знімати під час обстрілів. У цих умовах навряд чи вдасться зробити гарний матеріал, натомість ви наражатимете себе на більшу небезпеку (ілюстративне фото: Операція об'єднаних сил).
Як журналісту діяти під час обстрілів – сім порад
Як журналісту діяти під час обстрілів – сім порад

Під час роботи в зоні бойових дій журналісти постійно наражаються на небезпеку. Що робити, якщо ви потрапили під обстріл? Internews Ukraine публікує поради з посібника «Журналіст і (НЕ) безпека» експертки ІМІ Ірини Земляної.

  • Якщо почули свист снаряда, негайно впадіть на землю. Те, що ви почули звук, означає, що снаряд найімовірніше пролетів достатньо далеко від вас і впаде на досить безпечній відстані. Відразу пошукайте укриття, аби сховатися надійніше;
  • Ляжте туди, де є виступ або невелике заглиблення. Уникайте споруд, які можуть спалахнути в разі влучення. Захищають також щілини, траншеї, неглибокі колодязі, оглядові ями для авто. Падаючи на землю, прикрийте голову руками, закрийте долонями вуха та привідкрийте рот — це врятує від контузії;
  • Якщо обстріл застав у громадському транспорті чи власному авто, негайно зупиніть його. Відбіжіть від дороги та багатоповерхівок і впадіть на землю. Подивіться, чи є неподалік укриття, та рухайтеся до нього короткими перебіжками відразу після наступного вибуху;
  • Уникайте ненадійних місць для укриття. Тримайтесь якомога далі від багатоповерхових будинків, не ховайтеся під технікою та стінами будинків зі скляними перекриттями й поверхнями. Звичайні підвали будинків також не пристосовані для укриття, адже є небезпека опинитися під завалами;
  • Не пробуйте щось знімати під час обстрілів. У цих умовах навряд чи вдасться зробити гарний матеріал, натомість ви наражатиметеся на більшу небезпеку;
  • Зберігайте спокій. Спробуйте відвернути чимось свою увагу чи намагайтеся рахувати про себе. Це допоможе уникнути паніки й зорієнтуватися в ситуації;
  • Після закінчення обстрілу будьте уважні та дивіться під ноги. Не підіймайте та не рухайте жодних предметів, окрім тих, які ви щойно випустили. Бойові предмети можуть вибухнути від найменшого контакту з ними. Запам’ятайте правило: не впускав — не підіймай.

Як журналістам знімати відео, щоб воно стало доказом у суді, читайте за посиланням.

24 лютого 2022 року Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ та тероборона відбивають атаки російської армії. Росіяни обстрілюють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та вбивають цивільне населення.

Україна звернулася до суду в Гаазі з проханням розслідувати скоєні Росією злочини війни. Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вже розпочав роботу в Україні.

Головні новини про російське вторгнення — за тегом.

«Детектор медіа» у режимі реального часу збирає та документує хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну.

Читайте також: 

Важливо, що Міноборони закликало українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про знаходження або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. Заборонено фіксувати на відео:

  • дороги загального користування;
  • об'єкти загального призначення;
  • об'єкти інфраструктури, блокпости, укріплення;
  • розташування, зосередження чи переміщення військових частин (підрозділів) сил оборони. 

Ілюстративне фото: Операція об'єднаних сил/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1914
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду