Микола Семена не має наміру повертатися до окупованого Криму (ДОПОВНЕНО)

Микола Семена не має наміру повертатися до окупованого Криму (ДОПОВНЕНО)

19 Лютого 2020
1852

Микола Семена не має наміру повертатися до окупованого Криму (ДОПОВНЕНО)

1852
Кримській політв’язень, український журналіст Микола Семена, який напередодні виїхав з окупованого Криму на материкову частину України, 19 лютого 2020 року приїхав у Київ.
Микола Семена не має наміру повертатися до окупованого Криму (ДОПОВНЕНО)
Микола Семена не має наміру повертатися до окупованого Криму (ДОПОВНЕНО)

Він прибув на київський вокзал, де його зустрічали, зокрема – колишній кримській політв’язень, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, колишня перша заступниця міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова та науковець та член редколегії газети «Кримська світлиця» Петро Вольвач.

Микола Семена повідомив, що не був на материковій частині України чотири роки. З окупованого Криму журналіста проводжали дочка та дружина, які хвилювалися, що його можуть не випустити. На адміністративному кордоні російські окупанти перевірили всі речі пана Семени: «На кордоні все перевірили, але приводу не знайшли для того, щоб мене не випустити. <…> Я намагався з собою взяти дуже багато необхідних речей через те, що мені доведеться довгий час туди не повертатися. Я не знаю, як вийде насправді».  

Він додав, що зараз має пройти медичне обстеження.

«У мене є проблеми. Я обмежував себе – без необхідності не звертався до лікарів окупаційної держави, яка мене засудила. Тому в мене є деякі проблеми. Мені треба їх позбутися. Може не позбутися, хоча б вгамувати їх. Я не думаю, що це буде довге стаціонарне лікування. Я думаю, ми обмежимося амбулаторним лікуванням», – сказав Микола Семена.  

Після лікування він планує повернутися в журналістику. Водночас журналіст додав, що його справа не вплинула на працівників медіа в окупованому Криму.

«Їх з великою натяжкою можна назвати колегами, лише формально вони колеги. Насправді, кримська преса зараз таке "дніще", яке служить виключно прославлянню справ влади, прославлянню перших персоналій влади і, фактично, обману своєї аудиторії. Тому що справи в Криму, насправді, і в економіці, і в політиці в тому числі, і в інших сферах йдуть не вельми добре. Але в засобах масової інформації вони намагаються все це приховати і довести до слухачів і глядачів думку – що йде перемога за перемогою, дуже швидкими темпами тощо», – пояснив він.

Микола Семена також подякував всім за підтримку.

ДОПОВНЕНО: Омбудсман Людмила Денісова на своїй сторінці в Facebook повідомила, що за розпорядженням президента України журналіст отримає необхідне висококваліфіковане лікування на базі «Державної наукової установи "Науково – практичний центр профілактичної та клінічної медицини" Державного управління справами». Крім того, за її словами, після проходження курсу лікування та реабілітації він отримає соціальне забезпечення від держави в повному обсязі.

Як писав «Детектор медіа», український журналіст Микола Семена 18 лютого 2020 року виїхав з окупованого Криму на материкову частину України на лікування.

Нагадаємо, що у квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени через статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.

22 вересня 2017 року підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя оголосив вирок кримському журналісту Миколі Семені. Журналісту біло призначено покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

14 січня підконтрольний Росії «Залізничний суд Сімферополя» розглянув і задовольнив клопотання кримського журналіста Миколи Семени про дострокове припинення випробувального терміну і зняття «судимості». Рішення набуло чинності через 10 календарних діб.

Фото: Світлани Григоренко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1852
Читайте також
20.09.2019 11:13
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
1 915
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду