Нацрада не зареєструвала видання «Журналісти проти корупції» через інформацію про продаж журналістських посвідчень

Нацрада не зареєструвала видання «Журналісти проти корупції» через інформацію про продаж журналістських посвідчень

23 Травня 2024
642
23 Травня 2024
12:23

Нацрада не зареєструвала видання «Журналісти проти корупції» через інформацію про продаж журналістських посвідчень

642
Очільник організації запевняв, що розслідування правоохоронних органів не підтвердили факту продажу посвідчень.
Нацрада не зареєструвала видання «Журналісти проти корупції» через інформацію про продаж журналістських посвідчень
Нацрада не зареєструвала видання «Журналісти проти корупції» через інформацію про продаж журналістських посвідчень

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення не підтримала рішення про реєстрацію  онлайн-медіа громадської організації «Журналісти проти корупції». Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 23 травня.

Під час розгляду цього питання заступник голови Олег Черниш звернув увагу на наявність інформації у відкритому доступі щодо  порушення етики компанією та продажу журналістських посвідчень особам, які не ведуть журналістку діяльності. На сайті організації повідомлялось про те, що кожен може стати журналістом, і наводились переваги цього статусу (можливість отримати дозвіл на зброю, бути спостерігачем під час виборів).  За це потрібно було заплатити членські внески.

Олег Черниш нагадав про рішення Комісії з журналістської етики (КЖЕ) від 2020 року. Тоді КЖЕ оголосила публічний осуд головному редактору ІА «Журналісти проти корупції» та керівнику ГС «Національна спілка незалежних журналістів України» Сергію Коту та закликала його припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких «журналістів». КЖЕ знайшла в його діях грубе порушення Кодексу етики українського журналіста — зокрема п. 17: «незаконне отримання журналістом матеріальної винагороди чи будь-яких пільг за виконаний чи невиконаний журналістський матеріал є несумісним із званням журналіста. Журналіст не повинен використовувати службове становище в особистих цілях, з метою наживи, самореклами, у кар'єристських цілях та керуючись прагненням догодити певним силам чи особам. Журналіст не має права використовувати фінансову інформацію до її оприлюднення з метою власного збагачення».

За словами Олега Черниша, рішення комісії підтримала Рада з питань свободи слова. Медіарух «Медіа за  усвідомлений вибір» щодо цього звернувся до правоохоронних органів.

Раніше «Журналісти проти корупції» здійснювали свою діяльність на підставі свідоцтва про державну реєстрацію як інформаційне агентство.

Однак після вступу в силу закону «Про медіа» всі інформаційні агенції мають зареєструватись у Нацраді.

Олег Черниш сказав, що зауважень до документів немає, однак він зазначив, що з огляду на оголошену інформацію він не підтримуватиме це рішення.

Голова «Журналістів проти корупції» Сергій Кот під час засідання заперечив цю інформацію. За його словами, поліція провела досудове розслідування і підстав для порушення справи та передачі її до суду немає. Також він сказав, що має особистий конфлікт з Андрієм Куликовим: «Ще в далекому 2015 році ми не зійшлись  в поглядах». І з цим пов’язує рішення КЖЕ. Він зазначив, що в статуті його організації йдеться про членські внески, що передбачено законодавством. В організації працює приблизно 500 людей, і раз на місяць журналісти публікують матеріали.

Тому він просив зареєструвати своє медіа «Журналісти проти корупції»

«Проблема відсутності єдиної прескарти — це величезна проблема. І мені не хотілось би, щоб це продовжувалось», — зазначив перший заступник голови Нацради Валентин Коваль.

У рішенні пропонувалось зареєструвати медіа. Однак жоден з присутніх на засіданні членів Нацради не підтримав його.

Сергій Кот сказав, що має намір оскаржувати рішення Нацради.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
642
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду