Євросоюз затвердив санкції проти чотирьох російських телеканалів

Євросоюз затвердив санкції проти чотирьох російських телеканалів

16 Грудня 2022
3048
16 Грудня 2022
17:18

Євросоюз затвердив санкції проти чотирьох російських телеканалів

3048
У Європі призупинять ліцензії на мовлення для НТВ/НТВ «Мир», «России-1», РЕН-ТВ та Первого канала.
Євросоюз затвердив санкції проти чотирьох російських телеканалів
Євросоюз затвердив санкції проти чотирьох російських телеканалів

Рада Євросоюзу затвердила дев’ятий пакет санкцій проти Росії. Вони передбачають призупинення ліцензій на мовлення в Європі російських каналів НТВ/НТВ «Мир», «Россия-1», РЕН-ТВ та Первого канала. Про це йдеться у пресрелізі Ради ЄС.

«Ці ЗМІ перебувають під постійним прямим чи непрямим контролем керівництва Російської Федерації. Їх використовують для безперервних та узгоджених дій щодо дезінформації та військової пропаганди, легітимізують російську агресію та підривають підтримку України», — пояснює Рада ЄС.

Також санкції забороняють операції з Всеросійським банком розвитку регіонів та заморожують активи ще двох російських банків. Громадянам ЄС заборонено обіймати керівні посади у державних та контрольованих державою компаніях у Росії.

У рамках нового пакету санкцій буде розширено заборону на експорт до Росії товарів та технологій подвійного призначення, зокрема електроніки та ІТ-обладнання, хімічних та нервово-паралітичних речовин, безпілотників, приладів нічного бачення та радіонавігаційного обладнання.

У санкційні списки внесли 168 російських компаній і підприємств, які пов’язані з оборонним сектором РФ.

«Щоб уникнути обходу санкцій, до списку також включені деякі контрольовані Росією організації, які базуються у незаконно анексованому Криму», — йдеться у пресрелізі.

Тепер компаніям із реєстрацією в ЄС заборонено надавати Росії послуги з реклами, досліджень ринку, опитувань громадської думки, а також із тестування продукції. Заборонені нові інвестиції в російську енергетичну та гірничодобувну сфери.

«Путін використовує зиму як зброю, навмисно позбавляючи мільйони українців води, електрики та опалення. Європейський Союз відповідає на цю останню ескалацію та військовий злочин дев’ятим пакетом жорстких санкцій. Ми продовжимо спрямовувати санкції проти економіки та проти тих, хто сприяє цій жорстокій війні», — заявив голова зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель.

У травні 2022 року ЄС запровадив санкції проти державних російських телеканалів. Зокрема,  російські телеканали «РТР Планета», «Россия 24» та «ТВ Центр – Международный» відключили від кабельної, супутникової та інтернет-трансляції в Євросоюзі. Також на території унії блокуються російські пропагандистські канали RT та Sputnik в YouTube.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Євросоюз розробляє новий механізм покарання за дезінформацію у глобальному масштабі.

Також російський пропагандистський канал RT зник з усіх платформ мовлення у Великій Британії. Російські пропагандисти вже позбавлені ліцензії британського регулятора.

2 вересня об'єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій Медіарух звернулось до світових медіаасоціацій із закликом засудити російських пропагандистів, які відкрито говорять про необхідність вбивати українців, виправдовують воєнні злочини російської армії, дезінформацію російського населення та світової спільноти.

У серпні Асоціація польських журналістів закликала судити російських пропагандистів як воєнних злочинців.

Фото: Council of the European Union/фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3048
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду