detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
06.03.2024 12:33
ІМІ закликав військово-цивільні адміністрації дозволити журналістам з акредитацією ЗСУ вільно переміщатися в тилу під час комендантської години
ІМІ закликав військово-цивільні адміністрації дозволити журналістам з акредитацією ЗСУ вільно переміщатися в тилу під час комендантської години
Журналісти скаржаться ІМІ, що їх не пускали в тилові міста під час повернення з відряджень у період комендантської години.

Інститут масової інформації закликає військово-цивільні адміністрації дозволити журналістам, що мають акредитацію Збройних сил України, вільно переміщатися в тилових містах під час комендантської години.

ІМІ повідомив, що отримав від кількох журналістів скарги на те, що їх не пускали в тилові міста під час повернення з відряджень у період комендантської години. Як розповіли представники преси, у них на блокпостах, окрім акредитації ЗСУ, вимагають додаткові документи для пропуску, причому в кожному місті діє своя система пропуску.

Зокрема, один з журналістів-телевізійників повідомив ІМІ, що він змушений переміщатися Києвом та областю з окремою перепусткою, яка діє в цьому регіоні.

«Система побудована на наявності різних документів. Наприклад, по Києву та області ви маєте пересуватися за пропуском, який дійсний для Києва та області, в інших областях недійсний. До того ж не всі (на блокпостах. — ІМІ) розуміють документи. Наприклад, на блокпостах у віддалених регіонах, на півночі, нас часто просили показати паспорт замість акредитації ЗСУ», — розповів журналіст на умовах анонімності. 

Він також наголосив, що перепустку журналістам дають саме на авто, на якому вони пересуваються. 

«Те, що треба купа всього для роботи, — це факт. З іншого боку, це логічно, бо журналіст може використати свою акредитацію для власних потреб, таке теж треба застерегти. А коли є додатковий дозвіл на службовий автомобіль, сам уже не погасаєш», — зазначив журналіст. 

Представник іншого медіа розповів ІМІ, як його не пустили до Києва, попри те, що він має акредитацію ЗСУ.

«Спізнилися на п'ять хвилин після початку комендантської, і нас нацгвардійці вже не пустили до Києва. Сказали розвертатися та ночувати або в машині, або їхати до готелю. Акредитація для них не є показовою. Вони питають дозвіл від КМВА. Як я розумію, потрібен дозвіл на машину», — сказав журналіст.

За його словами, він разом з колегами мусив ночувати в готелі в області, а зранку повертатися до Києва.

Він додав, що не звертався до КМВА з цього питання, а редакція не мала часу, щоб визначитися, як діяти в цій ситуації. Також журналіст зазначив, що про подібні випадки чув від інших колег.

Ще один журналіст розповів ІМІ про випадок, який трапився з ним 16 липня 2023 року, коли він їхав центром Харкова близько другої ночі знімати наслідки чергового ракетного обстрілу. Його зупинила патрульна поліція й запитувала, окрім акредитації ЗСУ, дозвіл від місцевої влади на пересування містом у цей час.

«Коли вони підʼїхали, я представився, показав акредитацію і пояснив, що їду на місце обстрілу. Вони спочатку запитали, як вони можуть перевірити, чи дійсно мені видавали цю акредитацію. Я порекомендував їм звернутися на гарячу лінію, номер якої вказано на акредитації. Після короткої дискусії про те, чи працює цей номер о другій ночі, вони запитали, чи є в мене дозвіл на пересування містом у комендантську годину від місцевої влади. Я сказав, що не маю, не чув про подібні дозволи. Крім того, моя акредитація вже дає мені право пересування в комендантську годину, і я сумніваюся, що місцева влада має вищу за Генштаб ЗСУ владу, — розповів журналіст. — Вони ще деякий час переконували мене в необхідності отримати подібний дозвіл, після чого я попросив їх або затримати мене і доправити до відділка поліції, або дати можливість робити мою роботу. Далі ми мирно розʼїхались у своїх справах».

У своїй публікації ІМІ зазначив, що звернувся до пресслужби Київської міської військової адміністрації по роз’яснення. 

Читайте також:

Нагадаємо, з 3 лютого 2024 року почав діяти оновлений наказ №73 Головнокомандувача Збройних сил України «Про організацію взаємодії між Збройними Силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану».

Його ключова новація — спрощення доступу акредитованих журналістів до роботи в зоні бойових дій та чіткий опис зон цього доступу — зеленої, жовтої та червоної.

На основі роз’яснень, отриманих від Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ та Управління преси та інформації Міноборони, Інститут масової інформації сформулював відповіді на запитання, що найчастіше виникають у журналістів щодо наказу №73.

Фото: Getty Images 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY