Кількість жінок в армії зростає з кожним місяцем, — ІМІ

Кількість жінок в армії зростає з кожним місяцем, — ІМІ

8 Березня 2024
1102
8 Березня 2024
23:54

Кількість жінок в армії зростає з кожним місяцем, — ІМІ

1102
Станом на березень 2024 року в ЗСУ працює понад 62 тисячі жінок — як військовослужбовиць, так і цивільного персоналу. Саме військових серед них — 45 587. 13 тисяч жінок мають статус учасниці бойових дій. Близько 5 тисяч перебувають на передовій і виконують бойові завдання.
Кількість жінок в армії зростає з кожним місяцем, — ІМІ
Кількість жінок в армії зростає з кожним місяцем, — ІМІ

Кількість жінок, які служать у Збройних силах України, збільшується з кожним місяцем. Про це розповіла Ольга Шевченко, підполковниця, заступниця начальника Мілітарі Медіа Центру Міністерства оборони під час дискусії «Роль жінок у медіа: вплив російської війни проти України» від Інституту масової інформації.

«Наприклад, у 2014 році ми могли говорити про цифру більш ніж 49 тисяч осіб — це загальна кількість військових, з яких приблизно 16,5 тисяч — жінки-військовослужбовці. Сьогодні бачимо, наскільки це число зросло», — зазначила Ольга Шевченко. 

Станом на березень 2024 року в ЗСУ працює понад 62 тисячі жінок — як військовослужбовиць, так і цивільного персоналу. Саме військових серед них — 45 587. 13 тисяч жінок мають статус учасниці бойових дій. Близько 5 тисяч перебувають на передовій і виконують бойові завдання. 

«Позитивна тенденція в обійманні жінками тих посад, які раніше для них були недоступними. Із 2018 року всі посади в ЗСУ для жінок є відкритими. Про якісь інституційні перешкоди ми говорити не можемо, можемо про ментальні, культурні, на які потрібен час для того, щоб подолати ці всі стереотипи та перепони”, — коментує підполковниця.

За словами Ольги Шевченко, її власний досвід та спілкування з колегами показують, що найпоширеніші стереотипи щодо жінок в армії — «жінка не може бути командиром» і «жінка не може обіймати бойову посаду, тобто, воювати». 

Як показало дослідження Інституту масової інформації, повномасштабне вторгнення росіян в Україну дуже негативно вплинуло на видимість жінок у медіа. На перший план вийшли військові, які є здебільшого чоловіками. Історії про жінок-військових, медикинь, операторок дронів, офіцерок, кулеметниць, кухарок, снайперок і ветеранок є поодинокими й радше винятком, ніж правилом.

Фото: Ольга Шевченко / ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1102
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду