Правоохоронці провели обшук у редакції одеського видання «Думська» (ВІДЕО)

Правоохоронці провели обшук у редакції одеського видання «Думська» (ВІДЕО)

10 Травня 2023
1571
10 Травня 2023
13:30

Правоохоронці провели обшук у редакції одеського видання «Думська» (ВІДЕО)

1571
Журналістів під час слідчих дій не допускали до робочих місць.
Правоохоронці провели обшук у редакції одеського видання «Думська» (ВІДЕО)
Правоохоронці провели обшук у редакції одеського видання «Думська» (ВІДЕО)

10 травня в Одесі працівники Нацполіції та Служби безпеки України провели обшук у приміщенні видання «Думська».

Як зазначено на офіційній сторінці ГУ Нацполіції в Одеській області, обшук відбувається в рамках кримінального провадження, розпочатого за дванадцятьма статтями Кримінального кодексу України, серед яких ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ч. 3 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб), ч. 3 ст. 358 (підробка документів) та інші.

У повідомленні правоохоронців вказано, що в журналістів не вилучають техніки та жодним чином не перешкоджають роботі медіа. Однак головний редактор «Думської» Олег Константинов повідомив «Детектору медіа», що ні його, ні журналістів у приміщення редакції не пускали протягом трьох годин.

«Там набір статей, пов'язаний зі службовою діяльністю, до якої працівники "Думської" не мають жодного стосунку. Ми пов'язуємо це із серією наших публікацій, присвячених корупції в Одеській обласній раді та Одеській військовій адміністрації. Статті були доволі жорсткі та стосувалися закупівель, земельних питань тощо. Ми бачимо прямий зв'язок. Жоден із наших співробітників не є фігурантом жодного кримінального провадження. Ухвала складена з величезною кількістю статей Кримінального кодексу, навіть у Медведчука стільки немає. Крім того, ухвала виписана на весь будинок, тобто там навіть не вказано номеру нашого приміщення», — повідомив Константинов.

У Національній поліції «Детектору медіа» відмовилися повідомляти щось додатково, крім інформації на сайті, однак зазначили, що після завершення слідчих дій буде підготовлено ще одне повідомлення з роз’ясненням.

Тим часом редакція «Думської» оприлюднила заяву щодо обшуків. Публікуємо дослівно:

«Для нас все очевидно — це чергова спроба "слуг народу" припинити будь-яку критику на свою адресу. Визначення на обшук у приміщенні, де працюють співробітники нашого видання, було винесено поспіхом 9 травня — одразу після кількох резонансних публікацій, присвячених корупції у керівництві обласної військової адміністрації та облраді. Також ми активно висвітлювали останні атаки обласної влади на волонтерські центри та ганебну ситуацію, коли заступником голови Одеської облради залишається представник ОПЗЖ Шкаровський. Зв'язок, як нам здається, очевидний.

Ми заявляємо рішучий протест таким діям правоохоронців, вважаємо, що відбувається перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ст. 171 Кримінального кодексу), зазіхання на свободу слова та демократію в Україні.

Наша країна зараз відбиває повномасштабне вторгнення нацистської Росії. Бойові дії ведуться не лише на полях битв, а й в інформаційному просторі. Сильні та незалежні ЗМІ — одна з переваг України, що дозволяє їй ефективно протидіяти ворожій бойовій пропаганді та розповідати усьому світу про воєнні злочини росіян.

Тиск на вільну пресу не сприяє наближенню перемоги і на руку нашому супротивникові».

Пресслужба СБУ прокоментувала обшуки в редакції видання «Думська» так: «Співробітники СБУ та Нацполіції проводять слідчі дії за адресами роботи і проживання фігурантів кримінального провадження, які підозрюються у рейдерському захопленні державного майна та розкраданні бюджетних коштів на Одещині. Окремо наголошуємо: в рамках цього провадження співробітниками СБУ вже повідомлено про підозру депутату місцевої облради, а також його дружині та помічнику».

Правоохоронці додали, що обшуки не стосуються журналістської діяльності видання.

Зазначимо, що видання «Думська» — один з основних інформаційних порталів півдня України, створений у 2008 році. Власником медіахолдингу разом з телеканалом «Думська ТБ» є голова фракції «Європейська Солідарність» в Одеській обласній раді Михайло Шмушкович.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1571
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду