ГУР заперечило інформацію NGL.media про те, що Арестович двічі виїжджав з України нібито завдяки листу відомства

ГУР заперечило інформацію NGL.media про те, що Арестович двічі виїжджав з України нібито завдяки листу відомства

1 Лютого 2024
1611
1 Лютого 2024
19:50

ГУР заперечило інформацію NGL.media про те, що Арестович двічі виїжджав з України нібито завдяки листу відомства

1611
Журналісти NGL.media опублікували дані бази перетину кордону, у якій зазначено, що колишній позаштатний радник голови Офісу президента у травні і вересні 2023-го виїжджав з України на підставі «листів ГУР». Водночас у редакції припустили, що вони могли бути підробленими.
ГУР заперечило інформацію NGL.media про те, що Арестович двічі виїжджав з України нібито завдяки листу відомства
ГУР заперечило інформацію NGL.media про те, що Арестович двічі виїжджав з України нібито завдяки листу відомства

Головне управління розвідки Міноборони заявило, що інформація журналістів NGL.media про виїзд з України колишнього позаштатного радника голови Офісу президента Олексія Арестовича у вересні 2023-го нібито на підставі листа від відомства не відповідає дійсності.

«Головне управління розвідки Міністерства оборони України не надавало вказаній особі ані листів, ані будь-яких інших документів для виїзду за кордон. Укотре наполегливо просимо представників медіаспільноти ретельно перевіряти інформацію перед поширенням», — ідеться на офіційному сайті ГУР.

Після заяви ГУР редакція NGL.media оприлюднила новину, в якій припустила, що документи на виїзд Олексія Арестовича могли бути підробленими.

«Якщо сприйняти на віру твердження, що Головне управління розвідки Міноборони не видавало листа з дозволом про виїзд Арестовичу, існує певна ймовірність, що лист може бути підробленим. Проте раніше за листом ГУР з країни виїхав підозрюваний у хабарництві Владислав Трубіцин, оголошений зараз у міжнародний розшук, — і представники ГУР неохоче визнали це», — нагадали у виданні. 

Також журналісти NGL.media опублікували дані бази перетину кордону, у якій зазначено, що колишній позаштатний радник голови ОП у травні та вересні минулого року виїжджав з України на підставі «листів ГУР».

Водночас NGL.media зауважило, що журналісти звернулися до ГУР із проханням про коментар ще 14 січня, однак не отримали відповіді. Представники розвідки відреагували на інформацію вже після публікації новини на сайті видання.

За даними джерела журналістів у прикордонній службі, Олексій Арестович виїхав з України до Польщі 4 вересня минулого року через пункт пропуску «Краківець — Корчова» й нині перебуває в Нью-Йорку. Підставою для виїзду нібито став лист ГУР. До цього Олексій Арестович у травні 2023 року також виїхав через Краківець нібито завдяки листу ГУР і повернувся в країну наприкінці червня.

Журналісти також з'ясували, що загалом з моменту повномасштабного вторгнення Росії Арестович виїжджав за кордон ще сім разів на інших підставах, як радник ОП або ж на підставі рішень голови ДПСУ тощо. Поїздки тривали не довше дев’яти днів.

NGL.media повідомило, що Державна прикордонна служба України відмовилась надати журналістам офіційну інформацію про підстави для виїзду Арестовича, тому наразі вони готують позов до ДПСУ про визнання протиправною відмови в наданні інформації і проситимуть суд зобов’язати відомство надати копії документів (без конфіденційної інформації), на підставі яких виїхав колишній позаштатний радник очільника ОП.

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року, у перший день повномасштабної війни Росії проти України, у пресзалі Офісу президента запустили пресцентр, щоб надавати оперативну інформацію про перебіг подій, пов’язаних із російським вторгненням. Основними спікерами цього пресцентру стали речник Президента України Сергій Никифоров та колишній позаштатний радник голови ОПУ, ексспікер делегації України в тристоронній контактній групі щодо Донбасу Олексій Арестович. 

Зранку 17 січня 2023-го Олексій Арестович повідомив, що написав заяву про звільнення з посади радника Офісу президента після «принципової помилки». За декілька днів до того, увечері 14 січня, під час інтерв’ю з Марком Фейгіним він заявив, що російську ракету, яка влучила в багатоповерхівку у Дніпрі, нібито збили українські військові, внаслідок чого вона впала на житловий будинок.

У листопаді 2023 року Арестович, перебуваючи за кордоном, заявив, що в нього конфлікт з Офісом президента і що на нього чинять політичний тиск. Зараз він перебуває в Нью-Йорку.

Читайте також:

Фото: Олексій Арестович / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1611
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вв
86 дн. тому
На 'х.. згадувати це прокацапське д.. ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду