detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
19.02.2024 12:06
ДБР про результати розслідування «справ Майдану»: 239 підозр, до суду направлено 117 обвинувальних актів
ДБР про результати розслідування «справ Майдану»: 239 підозр, до суду направлено 117 обвинувальних актів
Цього року за матеріалами ДБР до суду передали обвинувальні акти щодо "беркутівців", які розстрілювали активістів Майдану, повідомили у відомстві.

Державне бюро розслідувань поінформувало про результати свого розслідування «справ Майдану» станом на зараз: за чотири роки за матеріалами ДБР було повідомлено 239 підозр, до суду направили 117 обвинувальних актів щодо 211 осіб.

Зокрема, в січні цього року до суду скерували обвинувальний акт щодо дев’ятьох «беркутівців», які розстрілювали активістів на Майдані, а в жовтні 2023-го — щодо 10 колишніх високопосадовців-організаторів учинення розстрілів учасників акцій протесту 18–20 лютого 2014 року на чолі з колишнім президентом України.

Віктора Януковича і тодішнє керівництво силових відомств обвинувачують в організації вбивств 67 громадян, спричиненні тілесних ушкоджень 887 особам з 18 по 20 лютого 2014 року, уточнюють у ДБР.

Слідчі ДБР також розслідують злочинні дії фігурантів «справ Майдану» після їхньої втечі з України. Так, на початку цього місяця за матеріалами ДБР повідомили про підозру колишнім командирам спецпідрозділу «Беркут». Вони намагалися знищити зброю, з якої їхні підлеглі вбили учасників Революції гідності. За даними ДБР, 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві з цієї зброї спецпризначенці вбили 48 та поранили 90 учасників акцій протесту.

Колишній командир севастопольського «Беркуту» і три його підлеглі зі зброєю в руках втекли з України та допомагали росіянам захопити Крим.

Серед інших вагомих результатів розслідування «справ Майдану» у ДБР назвали такі:

Крім того, на підставі матеріалів ДБР рішенням суду в дохід держави передали майно Віктора Януковича в сумі 31 млн грн, 85 тис. доларів США, а також 537 історико-культурних цінностей вартістю близько 19 млн євро, дві земельні ділянки, вісім будівель.

Також Державне бюро розслідувань ініціювало застосування санкцій щодо колишніх керівників державних органів та стягнення в дохід держави понад 14 млн грн, 58 земельних ділянок, 20 будинків та 26 квартир.

Читайте також:

Як раніше писав «Детектор медіа», 11 січня цього року Київський апеляційний суд скасував обвинувальний вирок та призначив новий розгляд справи ексберкутівця Руслана Марчука, який брав участь у розгоні Майдану 30 листопада 2013 року, зокрема перешкоджав та вдарив журналістку Марію Лебедєву.

Адвокати журналістки готують звернення до Касаційного суду. 

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY