ДБР скерувало до суду обвинувальні акти проти ще 20 «беркутівців», які розстрілювали активістів на Майдані

ДБР скерувало до суду обвинувальні акти проти ще 20 «беркутівців», які розстрілювали активістів на Майдані

17 Січня 2024
588
17 Січня 2024
12:37

ДБР скерувало до суду обвинувальні акти проти ще 20 «беркутівців», які розстрілювали активістів на Майдані

588
Встановлено, що тодішні спецпризначенці вогнепальною зброєю вбили 48 і поранили 90 учасників акцій протесту. Суд розглядатиме справу за спеціальною процедурою, адже обвинувачені переховуються на території Росії і набули громадянство РФ.
ДБР скерувало до суду обвинувальні акти проти ще 20 «беркутівців», які розстрілювали активістів на Майдані
ДБР скерувало до суду обвинувальні акти проти ще 20 «беркутівців», які розстрілювали активістів на Майдані

Державне бюро розслідувань завершило розслідування щодо 20 колишніх міліціонерів, яких підозрюють у вбивстві активістів Майдану. Про це повідомила пресслужба ДБР.

Ідеться про колишніх міліціонерів роти спеціального призначення ПМОП «Беркут», підпорядкованого ГУМВС України в Києві.

За даними слідства, підозрювані застосували вогнепальну зброю проти учасників мирних акцій протесту 20 лютого 2014 року, що призвело до загибелі активістів.

За даними ДБР, вказівку застосувати зброю надав колишній президент України Віктор Янукович, який намагався в будь-який спосіб залишитись при владі. Перебуваючи в резиденції «Межигір’я», він через урядовий зв’язок віддав наказ тодішньому міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, щоби правоохоронці застосували вогнепальну зброю до мирних учасників акції протесту.

Виконавцями стали працівники спецроти київського «Беркуту». Напередодні їм видали вогнепальну зброю та боєприпаси.

Співробітники роти у взаємодії з працівниками інших підрозділів на вулиці Інститутській застосували до беззбройних активістів, у яких зі спорядження були лише шоломи та щити, вогнепальну зброю.

Після цього за вказівкою командира тодішні міліціонери стали відходити на заздалегідь підготовлену позицію — бетонні блоки, що перекривали вхід на територію урядового кварталу.

Перебуваючи за укриттям, спецпризначенці продовжили прицільно стріляти по мітингарях, які не вчиняли жодних протиправних дій. За підсумком застосування зброї правоохоронці вбили 48 і поранили 90 учасників акцій протесту, зокрема тих, хто намагався надати допомогу постраждалим.

Лише вранці наступного дня після ухвалення Верховною Радою рішення про повернення спецпідрозділів до місць постійної дислокації бійці спецроти відійшли із зайнятих позицій.

Надалі, побоюючись переслідування за вчинені злочини, тодішні спецпризначенці викрали та пошкодили зброю і втопили її у водоймі в одному з районів Києва. Під час розслідування частину зброї віднайшли та ідентифікували, попри намагання підозрюваних знищити її нумерацію.

Обвинувальний акт щодо 9 «беркутівців» сьогодні, 17 січня, скерували до суду.

Розглядати справу будуть за спеціальною процедурою через переховування обвинувачених на території Росії і набуття ними нового громадянства. Раніше до суду було направлено ще 11 обвинувальних актів.

Для обвинувачених суд заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а також дав дозвіл на розшук їхнього майна та накладення на нього арештів.

У ДБР вказують, що неодноразово клопотали про надання міжнародно-правової допомоги зі встановлення місць перебування і затримання підозрюваних. Запити, надіслані до Росії до 24 лютого 2022 року, були повернуті без виконання з мотивів перебування останніх у громадянстві РФ. Слідчі встановили, що один із «беркутівців» загинув у 2019 році, вступивши до лав «Вагнера».

За результатами досудового розслідування, проведеного слідчими ДБР, 25 травня 2023 року Голосіївський районний суд Києва заочно позбавив волі на 10 років колишнього заступника керівника одного з управлінь МВС України, який причетний до знищення та приховування зброї, з якої розстрілювали активістів 20 лютого 2014 року.

4 жовтня 2023 року до суду скерували обвинувальний акт щодо 10 колишніх високопосадовців — організаторів учинення розстрілів учасників акцій протесту 18–20 лютого 2014 року на чолі з колишнім президентом України. Як повідомляв «ДМ», ексміністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його підлеглих судитимуть заочно.

Крім того, 16 жовтня ДБР оголосило підозру у «справі Майдану» керівництву Служби безпеки України часів президентства Віктора Януковича та двадцятьом співробітникам ФСБ Росії (зокрема колишньому керівнику служби безпеки президента РФ Віктору Золотову).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
588
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду