ДБР передало до суду справу про розстріл Небесної сотні в лютому 2014 року

ДБР передало до суду справу про розстріл Небесної сотні в лютому 2014 року

4 Жовтня 2023
1127
4 Жовтня 2023
14:35

ДБР передало до суду справу про розстріл Небесної сотні в лютому 2014 року

1127
Серед обвинувачених — експрезидент Янукович, колишній очільник МВС Захарченко, ексголова СБУ Якименко та інші тодішні керівники України. Їм загрожує довічне ув'язнення.
ДБР передало до суду справу про розстріл Небесної сотні в лютому 2014 року
ДБР передало до суду справу про розстріл Небесної сотні в лютому 2014 року

Державне бюро розслідувань повідомило про те, що завершило розслідування щодо розстрілу учасників Революції Гідності в лютому 2014 року. Це кримінальне провадження об’єднує в собі 1019 епізодів злочинного перешкоджання акціям протесту та налічує 1878 томів зібраних матеріалів.

У процесі розслідування були встановлені факти причетності колишнього президента України Віктора Януковича і тодішнього керівництва силових відомств до загибелі активістів.

«Працівники ДБР завершили розслідування масштабної справи щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18–20 лютого 2014 року. Обвинувальний акт направлено до суду», — йдеться в повідомленні ДБР.

Зокрема, серед обвинувачених:

  • експрезидент Віктор Янукович;
  • колишній міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко і його заступник;
  • ексголова СБУ Олександр Якименко;
  • Володимир Тоцький, тодішній перший заступник голови СБУ, керівник Антитерористичного центру;
  • ексміністр оборони України Павло Лебедєв;
  • начальник Головного управління — командувач внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України Станіслав Шуляк;
  • виконувач обов’язків начальника ГУМВС України в Києві Валерій Коряк;
  • заступник начальника ГУМВС України — начальник міліції громадської безпеки;
  • командир ПМОП «Беркут» при ГУМВС України в Києві.

У своєму повідомленні ДБР не називає імен підозрюваних.

Як встановили у процесі розслідування, перелічені вище особи 18–20 лютого 2014 року віддавали накази та ухвалювали рішення, які дозволили правоохоронцям без відповідних на те підстав і з порушенням норм чинного законодавства застосовувати спеціальні засоби, військову техніку, вогнепальну зброю для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі Києва, а також для припинення акцій протесту. Окрім цього, представники тодішньої влади організували штурм Майдану під виглядом «антитерористичної операції», а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингарів.

«Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без жодних законних підстав», — наголошують у ДБР.

Дії Віктора Януковича та колишніх керівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, зокрема до смерті 67 цивільних осіб. Загалом постраждали 887 осіб та 132 правоохоронці. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень.

У ДБР уточнюють, що досудове розслідування здійснювали за спеціальною процедурою, оскільки фігуранти втекли з України, щоб уникнути відповідальності.

Віктора Януковича та керівників силового блоку обвинувачують в організації незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищенні службових повноважень, умисних убивствах та закінчених замахах на вбивства, заподіянні умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також в організації терористичного акту.

Максимальне покарання за ці злочини — довічне позбавлення волі.

«Досудовим розслідуванням також встановлено, що колишні Голова СБУ та командувач внутрішніх військ МВС України після розпаду срср проходили військову службу у збройних силах російської федерації, та, як наслідок, набули громадянство рф, отримали допуск і доступ до військової й державної таємниці рф, склали присягу на вірність її народу та перебували на усіх видах забезпечення у збройних силах рф.

Віддаючи накази на застосування насильства щодо мітингувальників, вони діяли в інтересах російської федерації, якій давали присягу», — йдеться у повідомленні Державного бюро розслідувань.

У ДБР також заявили, що тих фігурантів цієї справи, які переховуються у Криму, візьмуть під варту і передадуть суду одразу після того, як територію тимчасово окупованого півострова звільнять ЗСУ.

Події Революції Гідності розпочались в Україні 21 листопада 2013 року. Частина суспільства відповіла протестами проти рішення тодішньої влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести набули більших масштабів після розгону акції на Майдані 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. Силовики неодноразово намагалися розігнати учасників протестів.

За даними прокуратури, які наводить «Радіо Свобода», загалом під час Революції Гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 107 її учасників загинули (більшість — у лютому 2014 року). Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Читайте також:

Нагадаємо, у серпні цього року Державне бюро розслідувань повідомило, що завершило досудове розслідування щодо трьох «тітушок», причетних до вбивства активіста Юрія Вербицького та журналіста В’ячеслава Веремія під час Революції Гідності.

Державне бюро розслідувань ідентифікувало понад 20 колишніх міліціонерів розформованого спецпідрозділу «Беркут», які зараз воюють у складі російської армії або протидіють Україні у складі російських окупаційних правоохоронних органів.

Фото: ДБР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1127
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду