10 років після Революції гідності. У Києві готують низку заходів із вшанування героїв Майдану

10 років після Революції гідності. У Києві готують низку заходів із вшанування героїв Майдану

13 Лютого 2024
3635
13 Лютого 2024
13:46

10 років після Революції гідності. У Києві готують низку заходів із вшанування героїв Майдану

3635
Оприлюднено повну програму заходів до 10-ї річниці подвигу Небесної сотні.
10 років після Революції гідності. У Києві готують низку заходів із вшанування героїв Майдану
10 років після Революції гідності. У Києві готують низку заходів із вшанування героїв Майдану

20 лютого до Дня Героїв Небесної сотні в Києві пройде медіамарафон «10 років російської агресії. Український шлях до справедливості. Майдан. Крим. Схід. Повномасштабне вторгнення».

Про це оголосили 13 лютого в «Укрінформі» на презентації програми вшанування героїв Майдану. Повна програма заходів вже оприлюднена на сайті Національного музею Революції Гідності.

Медіамарафон пройде з 10-ї до 18-ї години в «Медіацентрі Україна-Укрінформ». Пряма трансляція відбуватиметься українською та англійською мовами. Організатором марафону є Коаліція «Україна. П'ята ранку».

Як розповів на презентації генеральний директор Музею Майдану Ігор Пошивайло, медіамарафон зосередиться на аналізі 10 років російської агресії проти України, яка фактично розпочалася ще під час Євромайдану.

Зокрема, за його словами, одна з ранкових сесій торкатиметься питань правосуддя, на ній розглянуть питання справ Майдану та притягнення винних у розстрілах до відповідальності.
 
Крім того, в рамках вшанування відбудеться концерт «10 років незламності. Концерт пам’яті та сили» за участі майданівських гуртів. Трансляція пройде онлайн і на каналах мережі Суспільного мовлення. Як повідомив Пошивайло, концерт пройде в межах днів пам’яті, але транслюватимуть його дещо пізніше.            

Паралельно до річниці Євромайдану в Києві відбудеться низка тематичних виставок.

19 лютого о 14-й годині на Контрактовій площі на комеморативному майданчику Українського інституту національної пам’яті відкриють вуличну виставку бельгійського фотографа Джима Сумкая «Київ 2014. Повернення». За словами Ігоря Пошивайла, виставка проходитиме також паралельно у приміщенні Європарламенту в Брюсселі.

Того ж дня о 17:30 в інфоцентрі Музею Майдану пройде показ і обговорення фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж» режисера Ростислава Бондарчука. Захід організовують спільно з мережею Docu/Club ГО «Докудейз».

20 лютого о 12:30 на майдані Незалежності довкола монументу Незалежності відкриють вуличну фотовиставку «Майдан Січ. Так почалася війна», де будуть зібрані найкращі світлини фотохудожників про Майдан.

Крім того, ще з січня і аж до 25 лютого в Музеї історії міста Києва на третьому поверсі проходить виставка «Земні шляхи Небесної сотні». «Це одна з найпотужніших виставок про Небесну сотню», — вважає Пошивайло. За його словами, вона базується на конкретних мікроісторіях і дозволяє заглибитись у життєві долі героїв Майдану, демонструє особисті речі героїв, які надали їхні родини.

Із 19 по 29 лютого на алеї Героїв Небесної сотні (біля мосту) пройде вулична документальна виставка «Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії».

Із 16 лютого по 17 березня в Галереї протестного мистецтва пройде виставка актуального плаката Миколи Гончарова «(Не)замість зброї».

Із 21 лютого по 24 березня в Національному музеї Тараса Шевченка в Києві пройде також виставка до 210-ї річниці від дня народження Шевченка та 10-ліття Революції гідності «Територія свободи: Майдан».

Щодо загальних публічних заходів вшанування героїв Майдану — 18 лютого о 12-ій годині відбудеться вшанування загиблих у Маріїнському парку.

Того ж дня о 16-ій годині у Михайлівському Золотоверхому соборі пройде панахида в пам’ять героїв Небесної сотні та борців за незалежність України. Після цього від собору до алеї пам’яті Небесної Сотні пройде традиційна хода пам’яті, буде покладання квітів та запалення лампадок. 

20 лютого зранку, о 10-ій годині, на алеї Героїв Небесної сотні, в екуменічному храмі Архистратига Михаїла та Українських Новомучеників пройде офіційний церемоніал вшанування пам’яті героїв Небесної сотні та учасників Революції гідності.

Після цього, о 12:00, там же стартує щорічна тиха акція на згадку про загиблих під час Революції гідності «Ангели пам’яті». Акція з вивішування янголів як символу Небесної сотні пройде не лише в Україні, але й за кордоном.

Як пояснив Ігор Пошивайло, цьогорічна програма вшанування героїв Небесної сотні — «це не просто данина пам’яті, не просто традиційний бюрократичний, так би мовити, культовий підхід. Це певна зброя. Тому що Росія досі не припиняє спроб спотворити пам’ять про події Майдану, принизити героїв Небесної сотні».

«Вшановуючи Небесну сотню, ми вшановуємо не лише тих 107 героїв, але й все те Небесне воїнство, яке боронило і боронить нашу країну, віддаючи найцінніше — своє життя», — сказав Пошивайло.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3635
Читайте також
20.02.2024 11:41
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 110
19.01.2024 09:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 140
28.11.2023 18:00
Віталій Довгич
для «Детектора медіа»
658
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду