detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
15.02.2024 18:32
Портнов подав до суду на hromadske через розслідування про окупацію Криму
Портнов подав до суду на hromadske через розслідування про окупацію Криму
Ексзаступник голови адміністрації Януковича стверджує, що слова з матеріалу, начебто він є «колаборантом, зрадником, поплічником Росії» і нібито «курував окупацію Криму», принижує його честь, гідність та ділову репутацію.

Колишній заступник голови адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрій Портнов подав до суду на hromadske через розслідування «Як віджимали Крим: ексклюзивні записи». Про це повідомляє hromadske.

Йдеться про матеріал hromadske від 27 грудня 2023 року. У ньому журналісти, спираючись на аудіозаписи з квітня-травня 2014 року, стверджують, що Андрій Портнов, імовірно, був куратором окупації Криму.

На роздобутих ними аудіозаписах людина з голосом, схожим на голос Портнова, спілкується з ексначальником головного управління юстиції Міністерства юстиції в Криму Сергієм Коровченком і ексдепутатом Верховної Ради Левом Миримським. Журналісти з’ясували, що Коровченко разом з Миримським у 2014 році їздили в окупований Крим «курувати» певні питання в інтересах росіян і, судячи з аудіозаписів, імовірно, діяли з відома або вказівки Андрія Портнова. 

У своєму позові Портнов стверджує, що в матеріалі журналісти назвали його «проросійським діячем, колаборантом, зрадником, поплічником Росії». Крім того, як стверджує Портнов у позові, hromadske повідомило, що він нібито «курував окупацією Криму в інтересах росіян». Таким чином, на думку позивача, в матеріалі журналістів повідомлено про вчинення ним державної зради. 

«У зв'язку з тим, що наведена інформація є неправдивою, принижує честь, гідність та ділову репутацію Портнова Андрія Володимировича, позивач з метою захисту своїх прав звернувся до суду з відповідним позовом», — сказано в позовній заяві. 

Крім того, на думку Портнова, матеріал, оприлюднений hromadske, є замовним. 

Авторка розслідування, керівниця відділу журналістських розслідувань hromadske Ярослава Вольвач вважає, що обвинувачення Портнова є маніпулятивними. 

«Я не стверджувала, що Портнов є колаборантом, зрадником чи проросійським діячем, я лиш ставила питання — а чи можемо ми так його називати? Передусім я це зробила для того, щоб підкреслити абсурдність рішення Печерського районного суду, який у справі проти "Центру протидії корупції" став на бік Портнова і заборонив використовувати щодо нього ці слова. Що ж до ключового питання, яке у своєму позові Портнов обходить стороною, то це плівки, які свідчать про його ймовірну причетність до процесів, пов'язаних з окупацією Криму, і це питання мають перевіряти правоохоронні органи», — сказала Ярослава Вольвач. 

Щодо обвинувачення Портнова в замовності матеріалу Вольвач пояснила, що вони базуються на тому, що пост про розслідування прорекламували на фейсбук-сторінці hromadske. «Так роблять чи не всі медіа для популяризації власного контенту. Тому насправді підозри у якійсь замовності — це просто смішно», — сказала авторка розслідування.

Відзначимо, це вже не вперше Андрій Портнов судиться з українськими журналістами.

Так, 26 грудня 2023 року Печерський районний суд Києва визнав недостовірною інформацію, що «порочить честь, гідність і ділову репутацію» Портнова, яка була опублікована в українських медіа. Йдеться про статтю Центру протидії корупції, яка вийшла в липні 2023 року на «Українській правді» і була передрукована виданням «Фокус». У своєму позові Портнов теж вимагав спростувати інформацію про те, що він є «колаборантом», «зрадником» і «проросійським діячем», і заперечував, що коли-небудь підтримував збройну агресію Росії проти України або розпалював ненависть до українського народу.

Раніше, у квітні 2023 року, Портнов виграв справу проти «Схем» — Печерський районний суд Києва назвав інформацію про нібито причетність Портнова до підпалу автомобіля водія «Схем» «недостовірною» та зобов'язав медіа спростувати її. Перед тим, у жовтні 2019 року, журналісти проєкту «Схеми» заявили про тиск з боку Портнова, після того як він виклав персональні дані водія знімальної групи «Схем» Бориса Мазура. Портнов у відповідь пригрозив усій редакції «Схем» опублікувати їхні особисті дані та «ненав’язливим супроводом у темний час доби». Пізніше, коли у серпні 2020 року невідомі спалили автомобіль Мазура, «Схеми» пов’язали підпал із попередніми погрозами Портнова. Після цього, у вересні 2020-го, Портнов подав позов проти редакторки «Схем» Наталії Седлецької та деяких ЗМІ (NV, Громадського, Прямого та 5 каналу) за те, що ті нібито поширювали «недостовірну» інформацію щодо нього.

Крім того, у серпні 2023 року Андрій Портнов подав до суду на головного редактора видання «Цензор.НЕТ» Юрія Бутусова. Предметом позову, за словами Бутусова, стали висловлювання журналіста у прямому ефірі щодо проросійських дій Портнова.

Хто такий Андрій Портнов, читайте в матеріалі «Детектора медіа»: «Непокаране зло повертається й росте. Хто такий Андрій Портнов?».

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY