detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
15.02.2024 16:57
Вперше за час війни в Україні більше тих, хто вважає, що ситуація в країні розвивається неправильно, — КМІС
Вперше за час війни в Україні більше тих, хто вважає, що ситуація в країні розвивається неправильно, — КМІС
Станом на лютий, 44% опитаних українців вважають, що ситуація в країні рухається у правильному напрямку, тоді як 46% вважають, що в неправильному. Єдиний регіон, де кількість негативних відповідей перевищила позитивні, — захід України.

За даними соціологів, у лютому 2024 року вперше за час повномасштабної війни респондентів, які вважають напрямок розвитку ситуації в країні неправильним, виявилося більше ніж тих, хто вважає правильним. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 5–10 лютого 2024 року.

Так, у лютому 2024 року, порівняно з груднем 2023 року, частка опитаних українців, які вважають, що справи в країні розвиваються в правильному напрямку, знизилася з 54% до 44%.

Натомість тих, хто вважає напрямок руху справ неправильним, стало більше — з 32% у грудні 2023 року до 46% у лютому 2024-го.

Соціологи відзначають, що більш критично налаштованими є мешканці західних областей. Це єдиний регіон, де кількість негативних відповідей перевищила кількість позитивних. Натомість найкращий баланс позитиву/негативу на сході країни.

Крім того, за результатами опитування КМІС, за період із грудня по лютий довіра до президента Володимира Зеленського знизилася до 64%.

Соціологи відзначають, що довіра до президента знизилася на 5% одразу після відставки Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, яка припала якраз на період проведення опитування. Якщо за проміжок опитування 5–8 лютого (до відставки) 65% довіряли Володимиру Зеленському, то в останні два дні опитування, після відставки, показник упав до 60%.

Соціологи нагадали, що в лютому 2022 року, перед вторгненням, президенту довіряли 37%, після вторгнення довіра до нього різко зросла до 90%, в період між травнем 2022 року і груднем 2023 року знизилася до 77%, а за наступні два місяці — ще до 65%.

Чинному Головнокомандувачу Збройних сил Олександру Сирському в лютому 2024 року висловили довіру 40% опитаних українців. Не довіряють йому 21%, а 4% мають невизначене ставлення. При цьому 35% респондентів не знали нічого про Сирського, відповідно серед тих, хто знає про нього, довіра вища.

Серед 13 діячів у списку опитування найбільше респондентів — 94% — довіряють колишньому Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, не довіряють йому лише 5%. Серед військового керівництва зросла довіра до очільника ГУР Кирила Буданова — з 60% у грудні 2023 року до 66% у лютому. Не довіряють йому лише 19% з числа опитаних.

Високі позиції в рейтингу довіри зберігає також волонтер Сергій Притула (61%) та мер Києва Віталій Кличко (45%).

Опитування КМІС проводилося 5–10 лютого 2024 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Всього було опитано 1202 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим) у віці 18 років і старших. До вибірки не включалися жителі територій, тимчасово не контрольованих владою України, та громадяни за кордоном. 874 інтерв’ю були проведені до 8 лютого включно, тобто до відставки Валерія Залужного, решта 328 інтерв’ю — після відставки, 9 і 10 лютого.

Нагадаємо, за даними КМІС, на кінець 2023 року 69% українців вважали, що українське суспільство потроху долає внутрішні суперечності та рухається до стану згуртованої політичної нації. Таке переконання мала більшість опитаних у всіх регіонах України, хоч відносно більше таких на заході (74%) і в центрі (39%). 

Як свідчать результати опитування, представлені в доповіді Мюнхенської  конференції з безпеки, 80% українців вірять, що Україна переможе у війні.

Ілюстрація: newsweek.com, інфографіка: КМІС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY