Україна та Німеччина підписали безпекову угоду: співпрацюватимуть в інформаційній та кібербезпеці

Україна та Німеччина підписали безпекову угоду: співпрацюватимуть в інформаційній та кібербезпеці

16 Лютого 2024
1748
16 Лютого 2024
16:30

Україна та Німеччина підписали безпекову угоду: співпрацюватимуть в інформаційній та кібербезпеці

1748
Згідно з угодою, країни спільно протидіятимуть російській пропаганді та дезінформації і працюватимуть над захистом ІТ-інфраструктури від кібератак.
Україна та Німеччина підписали безпекову угоду: співпрацюватимуть в інформаційній та кібербезпеці
Україна та Німеччина підписали безпекову угоду: співпрацюватимуть в інформаційній та кібербезпеці

Україна та Німеччина підписали двосторонню угоду про безпекову співпрацю на виконання декларації G7 про «гарантії безпеки» для України. Угода містить, зокрема, значну інформаційну складову.

Угоду підписали Президент України Володимир Зеленський  та канцлер Німеччини Олаф Шольц під час візиту українського голови держави до Берліна 16 лютого, повідомляє Офіс Президента. Текст угоди вже опублікований на сайті ОПУ. Він складається з восьми розділів. 

Так, в угоді йдеться, що обидві країни «мають намір посилити співпрацю з метою протидії загрозам інформаційній безпеці, включаючи пропаганду та інші форми іноземного зловмисного втручання, включаючи дезінформацію».

Зокрема, сторони угоди «продовжать взаємне співробітництво у сфері протидії інформаційним російським та будь-яким іншим маніпуляціям та пропаганді».

«Вони спільно сприятимуть розвитку спроможностей України з протидії загрозам інформаційній безпеці, уживатимуть спільних заходів із протидії дезінформації з боку іноземних держав та організацій, прагнутимуть до розробки спільних освітніх та навчальних програм для фахівців у сфері стратегічних комунікацій та публічної дипломатії, регулярного обміну досвідом та проведення професійних заходів за участю експертів у сфері стратегічних комунікацій та публічної дипломатії», — йдеться в угоді.

Згідно з угодою, країни також спільно працюватимуть над захистом ІТ-інфраструктури від кібератак, підтримуючи модернізацію та реформування архітектури безпеки та розвідки України, у тому числі з питань кібер- та інформаційної безпеки, а також надання міжнародної технічної допомоги Україні.

«Учасники прагнуть посилити свою стійкість і співпрацю між правоохоронними органами щодо кібератак, кіберзлочинності та дезінформації, а також надавати безпечні державні послуги онлайн. Учасники продовжуватимуть співпрацю у забезпеченні підготовки українських експертів з кібербезпеки на основі стандартів ЄС у сфері ІТ-безпеки», — йдеться у тексті угоди.

Щодо безпекової складової, як відзначає «ЄП», в угоді немає згадок про «безпекові запевнення» чи «безпекові зобов'язання», як на цьому зазвичай наполягає Україна, натомість ідеться про «безпекову співпрацю».  

«Німеччина має намір надавати непохитну підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно для того, щоб допомогти Україні захистити себе, відновити територіальну цілісність у межах її міжнародно визнаних кордонів, забезпечити її вільне та демократичне майбутнє», — йдеться в тексті угоди. 

Німеччина обіцяє продовжувати надавати безпекову та військову підтримку Україні протягом усього строку дії угоди, який визначений терміном у 10 років. 

У випадку майбутнього збройного нападу Росії на Україну угода передбачає консультації протягом 24 годин на вимогу будь-якого з учасників угоди для визначення відповідних подальших кроків.

Німеччина підтверджує, що за таких обставин вона надасть Україні за необхідності швидку та сталу допомогу у сфері безпеки, сучасну військову техніку в усіх необхідних сферах, а також економічну допомогу, шукатиме згоди в ЄС щодо накладення на Росію економічних та інших витрат, а також консультуватиметься з Україною щодо її потреб під час здійснення нею свого права на самооборону, закріпленого в статті 51 Статуту ООН.

Крім того, Німеччина обіцяє надалі підтримувати Україну на шляху реформ, а Україна зобов’язується продовжувати реформи, приділяючи особливу увагу сферам, визначеним для вступу до ЄС та викладеним у рекомендаціях Єврокомісії від 8 листопада 2023 року. Йдеться насамперед про реформи у сфері правосуддя, верховенства права, децентралізації, боротьби з корупцією та відмивання грошей, секторі безпеки та державному управлінні, «які підкреслюють відданість України демократії та верховенству права, повазі до прав людини та свободи засобів масової інформації».

Зазначимо, що раніше Офіс Президента України повідомляв, що подібну безпекову угоду планується підписати також із Францією.

Угода з Німеччиною — вже друга двостороння угода, яку Україна підписала з партнерами  на виконання декларації країн G7 про гарантії безпеки для України

12 січня Україна уклала аналогічну угоду «про співробітництво у сфері безпеки» з Великою Британією. У ній, зокрема, йдеться про те, що Україна та Британія співпрацюватимуть у сфері інформаційної безпеки та боротьби з маніпуляціями і пропагандою.

Так, Україна та Британія спільно покращуватимуть можливості нашої держави протистояти загрозам інформаційній безпеці та співпрацюватимуть з партнерами-однодумцями для ефективної комунікації на міжнародному рівні, пропонуючи світу правдиву альтернативу російській дезінформації.

Окрім цього, учасники угоди зобов'язуються координувати більш тісне співробітництво у сфері комунікацій для протидії дезінформації та сприяти розвитку спільних освітніх і тренінгових програм для фахівців з інформаційної безпеки. Це планують реалізовувати, зокрема, підвищуючи рівень володіння англійською мовою в цій сфері, обмінюючись досвідом та організовуючи професійні заходи.

Фото: підписання угоди Володимиром Зеленським та Олафом Шольцом / Офіс Президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1748
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду