detector.media
Роман Мельник
Юлія Лавришин
«Детектор медіа»
14.02.2024 17:36
У ГУР визнали, що телеграм містить низку загроз для безпеки України
У ГУР визнали, що телеграм містить низку загроз для безпеки України
Загрози, які несе телеграм для суспільства, реальні. Мова йде не про окремих користувачів чи медіа, представлених там, — питання до самої платформи, підкреслює представник Головного управління розвідки МО Андрій Юсов.

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов визнав, що телеграм містить низку загроз для безпеки України, і треба шукати варіанти вирішення цієї проблеми. Про це Юсов заявив на заході в «Медіацентрі Україна — Укрінформ», відповідаючи на питання журналістки «Детектора медіа» Юлії Лавришин.

«Що стосується телеграму, то загрози, які він несе для суспільства, є реальні. Мова йде не про окремих користувачів чи окремі медіа, які представлені на цій платформі, питання до самої платформи. Вона містить в собі цілу низку загроз для інформаційної, і не тільки інформаційної, безпеки нашої країни. Так, на це питання треба давати відповідь, і я думаю, що це обов’язково відбудеться», — сказав він.

За словами Юсова, Україна зараз вибудовує комунікацію з адміністраціями усіх платформ, у тому числі з Telegram, щоб працювати за прозорими правилами: і згідно з українським законодавством, і відповідно до міжнародних стандартів.

«З кимось це виходить краще вирішувати, з кимось складніше. З Telegram виходить найважче. Це постійна робота, багаторівнева: як на території самої платформи — шляхом створення контенту, який би руйнував міфи, роз’яснював і покривав цільову аудиторію, так і робота з погляду унормування діяльності цих майданчиків. Усі ці заходи вживаються, але роботи ще справді багато», — сказав представник ГУР.

Нагадаємо, результати дослідження, проведеного українським сервісом Telemetrio наприкінці 2023 року, засвідчили, що в Україні діє понад 33 тисячі активних телеграм-каналів із сумарною кількістю 282,6 млн підписників. При цьому Україна — на шостому місці у світовому списку за кількістю каналів з понад 1 млн підписників. У 2023 році переважна більшість громадян України споживала новини із соціальних мереж — 76%, і телеграм залишається основною соцмережею для отримання новин під час війни

Зокрема, українці активно послуговуються анонімними телеграм-каналами, які моніторять пуски російських ракет та «шахедів» під час повітряних тривог, проте не є офіційними. Однак недавнє опитування представників комунікаційної галузі, проведене «Детектором медіа», показало: більшість із них вважають, що про такі речі, як повітряні атаки, мають попереджати офіційні джерела.

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Також, як повідомляв раніше «Детектор медіа», анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Проте телеграм в Україні є настільки популярним, що українське суспільство фактично стало «заручником» цього застосунку російського походження. А на основі анонімних телеграм-каналів існує ціла інформаційна «армія» для війни з внутрішніми опонентами чинної влади або її критиками. Все дійшло до того, що ці анонімні телеграм-канали влаштовують «розіграші» професійним журналістам і вважають себе конкурентами журналістів. Чому це не так, читайте в аналітичній колонці Олександра Морського для «Детектора медіа».

Додамо, що раніше секретар РНБО Олексій Данілов уже називав телеграм «дуже-дуже небезпечною річчю» для національної безпеки. А речник Офісу президента Сергій Никифоров у коментарі «Детектору медіа» в грудні минулого року визнав, що «до телеграму є питання», проте одразу ж додав, що «свій вибір зробили українці», маючи на увазі велику популярність застосунку в Україні, через яку забороняти його не можна.

Читайте також:

Фото: Андрій Юсов / Генштаб

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY