detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
08.02.2024 20:00
Європарламент ухвалив резолюцію проти дезінформації Росії та спроб підірвати демократію
Європарламент ухвалив резолюцію проти дезінформації Росії та спроб підірвати демократію
Приводом стали звинувачення в співпраці з російськими спецслужбами на адресу латвійської депутатки Тетяни Жданок.

Депутати Європарламенту на пленарному засіданні 8 лютого ухвалили резолюцію «Рашагейт: звинувачення Росії у втручанні в демократичні процеси в Європейському Союзі». Приводом стали звинувачення у співпраці з російськими спецслужбами на адресу латвійської депутатки Тетяни Жданок, повідомляє Укрінформ.

«Випадок Тетяни Жданок може бути не поодиноким, і ще більше членів Європарламенту можуть мати зв'язки з російською розвідкою попри агресивну війну, розв'язану Росією проти України. Починаючи з 2014 року, кілька депутатів Європарламенту відвідали окуповані території України та Грузії, а також були прийняті в Сирії кривавим диктатором Башаром Асадом», — ідеться в тексті.

У Європарламенті вважають, що напередодні виборів 2024 року в Європі варто очікувати посилення втручання та маніпулювання інформацією з боку Росії. Зокрема, у документі згадують надання Росією наративів ультраправим політичним партіям та діячам у Німеччині та Франції з метою підриву громадської підтримки України, а також у Словаччині. 

Окрім цього, автори резолюції стурбовані ймовірними зв'язками каталонських сепаратистів, включно з представниками регіонального уряду Каталонії, а також колишнього регіонального лідера й нинішнього депутата Європарламенту Карлеса Пучдемона, з одного боку, і російською адміністрацією — з іншого. 

Європарламент засудив колишніх високопосадовців, які вирішили служити російському режиму, та наполягає на ухваленні правил, які б забороняли їм обіймати посади в державних компаніях Росії, Китаю, Ірану та інших автократичних держав.

У резолюції також відзначено «російську політику використання культури як зброї для досягнення цілей Кремля та використання російських громадян, які працюють у цій сфері, як агентів впливу та шпигунів». 

Нагадаємо, у січні під час презентації матеріалів другого щорічного звіту ЄС про дезінформацію голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель висловив думку, що вибори в усьому світі у 2024 році стануть головною ціллю для таких країн, як Росія, що прагнуть поширювати дезінформацію та підривати демократію. 

Він переконаний, що безпека наразі є питанням інформації та того, як люди отримують ідеї та факти, що згодом визначатимуть вибір громадян.

Читайте також: 

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY