Росія втручалась у вибори в Молдові брудними грошима та пропагандою, — спікер парламенту

Росія втручалась у вибори в Молдові брудними грошима та пропагандою, — спікер парламенту

7 Листопада 2023
1190
7 Листопада 2023
15:38

Росія втручалась у вибори в Молдові брудними грошима та пропагандою, — спікер парламенту

1190
Ігор Ґросу: Кремль та проросійські сили кинули всі сили на цю кампанію. Вони поставили на злочинні угруповання та сили, які прикриваються проєвропейськими та демократичними ідеями.
Росія втручалась у вибори в Молдові брудними грошима та пропагандою, — спікер парламенту
Росія втручалась у вибори в Молдові брудними грошима та пропагандою, — спікер парламенту

Спікер парламенту Молдови Ігор Ґросу заявив, що місцеві вибори пройшли в умовах «безпрецедентного втручання Росії у внутрішні справи Молдови за допомогою брудних грошей та пропаганди». Про це він сказав 6 листопада на пресконференції, говорячи про результати виборів у Кишиневі, повідомляє NewsMaker.

За словами спікера, вибори пройшли за «безпрецедентного втручання іноземної держави у внутрішні справи Молдови за допомогою брудних грошей та пропаганди».

«Кремль та проросійські сили кинули всі сили на цю кампанію. Вони поставили на злочинні угруповання, а також на політичні сили, які прикриваються проєвропейськими та демократичними ідеями», — сказав Ґросу.

Він додав, що попри безпрецедентне втручання іноземної держави, партії президентки Маї Санду PAS та проєвропейським кандидатам вдалось отримати найкращий результат у країні. Щодо обраного мера Кишинева, спікер парламенту сказав, що муніципальні радники від влади стежитимуть за всіма його діями і не допустять жодного рішення, яке підриває європейський курс.

5 листопада в Молдові відбулися загальні місцеві вибори. За попередніми даними ЦВК, перемогу в Кишиневі здобув чинний мер Йон Чебан від Партії соціалістів проросійського експрезидента Ігоря Додона.

Нагадаємо, у жовтні Служба інформації та безпеки Молдови заблокувала на території країни 31 інтернет-портал, керування 21 з яких здійснюється безпосередньо з Росії.

У грудні 2022 року уряд Молдови призупинив ліцензії шести телеканалів з метою «захисту національного інформаційного простору та запобігання ризику дезінформації»: TV6, Orhei TV, Primul in Moldova, Accent TV, NTV Moldova і RTR Moldova. 

У березні 2023 року в Молдові заблокували п’ять сайтів російського пропагандистського медіа Sputnik. 13 вересня з Молдови депортували керівника російського пропагандистського агентства Sputnik Moldova Віталія Денисова, заборонивши йому в’їзд у країну на 10 років. Як з’ясував The Insider, Денисов, імовірно, є кадровим офіцером 72-го центру спеціальної служби ГРУ Росії, який займається збором інформації із закордонних резидентур російської розвідки та поширює інформаційні фейки на закордонну аудиторію.

У липні 2023 року уряд Молдови схвалив створення Центру стратегічних комунікацій та протидії дезінформації «Патріот».

Фото: Ігор Ґросу / NewsMaker, скриншот  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1190
Читайте також
11.12.2023 16:40
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
960
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду