Експерти Atlantic Council: Кремль використовує соцмережу Х для масштабних дезінформаційних кампаній

Експерти Atlantic Council: Кремль використовує соцмережу Х для масштабних дезінформаційних кампаній

31 Січня 2024
775
31 Січня 2024
15:58

Експерти Atlantic Council: Кремль використовує соцмережу Х для масштабних дезінформаційних кампаній

775
Водночас у Європі та США вживають недостатньо зусиль для протидії російській пропаганді, зокрема в соцмережах.
Експерти Atlantic Council: Кремль використовує соцмережу Х для масштабних дезінформаційних кампаній
Експерти Atlantic Council: Кремль використовує соцмережу Х для масштабних дезінформаційних кампаній

Соціальна мережа Х залишається зручною платформою для поширення пропаганди Кремля, у той час, як країни не мають достатньо ресурсів і не докладають належних зусиль для виявлення та боротьби з нею. Про це заявив старший науковий співробітник Atlantic Council Якуб Каленський під час онлайн-дискусії щодо боротьби з російською дезінформацією, пише українська служба «Голосу Америки».

Як повідомлялось, днями експерти з цифрової криміналістики виявили масштабну проросійську дезінформаційну кампанію в Німеччині з використанням тисяч фейкових облікових записів у мережі X, скеровану на те, щоб викликати в населення гнів щодо підтримки Берліном України.

За даними експертів, на яких посилається The Guardian, з 10 грудня протягом місяця в мережі з'явилася велика кількість дописів відповідного змісту. Зокрема, за цей час було надіслано понад 1 мільйон повідомлень німецькою мовою із приблизно 50 тисяч фейкових облікових записів, їх надсилали зі швидкістю по два за секунду. Провідним у них був меседж про те, що уряд Олафа Шольца нехтує потребами німців через підтримку України.

За словами Якуба Каленського, у Європі та США багато людей досі не розуміють, що Росія використовує інформацію як зброю, і вживають недостатньо зусиль, щоби протидіяти дезінформації Кремля, зокрема в соцмережах.

«Ми не знаємо конкретних цифр, наприклад, скільки каналів дезінформації контролюють росіяни. Скільки повідомлень вони поширюють. На яку кількість людей вони націлені. Скількох людей вони успішно переконують. У нас немає цих даних», — сказав Каленський.

При цьому експерт зауважив, що проблема з виявленням російських пропагандистських каналів стосується як багатьох країн Європи, так і країн Північної Америки: «Команди, які мають протидіяти дезінформації, навіть не мають ресурсів для виявлення випадків дезінформації. Тож якщо ви навіть не знаєте, що відбувається у вашому інформаційному просторі, як ви будете протистояти цій проблемі?».

Якуб Каленський наголосив, що сприймати загрозу інформаційного впливу Кремля потрібно «набагато серйозніше». «Виділяти значно більші ресурси та намагатися вчитися в України до того, як ми фактично опинились у тій же ситуації, що й Україна зараз», — сказав Каленський.

На необхідності більш активної протидії російській дезінформації у світі наголосив і науковий співробітник Atlantic Council Роман Осадчук: «Проводьте курси медіаграмотності, надавайте певні ресурси для протидії дезінформації, сприймайте проблему та ставтеся до неї серйозно. Робіть щось. Оскільки дія переважає над спогляданням, слід щось робити, а не розмірковувати та обговорювати, чи варто реагувати, чи ні, бо в якийсь момент може бути надто пізно».

Ще у вересні 2023 року віцепрезидентка Єврокомісії Вера Йоурова заявила, що соцмережа X є платформою з найбільшим відсотком дезінформації, і закликала посилити боротьбу з російською дезінформацією в соцмережах напередодні виборів у США та ЄС.

У листопаді минулого року стало відомо, що Єврокомісія збирається відмовитись від реклами в соцмережі Маска через поширення в Х дезінформації.

18 грудня 2023 року Європейська комісія оголосила про відкриття провадження щодо соціальної медіаплатформи Ілона Маска X через імовірне поширення дезінформації та порушення прозорості. Це перше розслідування щодо великої онлайн-платформи за законом «Про цифрові послуги».

У відповідь на це рішення Ілон Маск відреагував у своїй соціальній мережі: «Чи вживаєте ви заходів щодо інших соціальних мереж? Тому що якщо у вас є проблеми з цією платформою, то знайте — жодна з них не ідеальна, інші набагато гірші».

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
775
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду