СБУ висунула підозру трьом адміністраторам груп, які допомагали уникнути мобілізації

СБУ висунула підозру трьом адміністраторам груп, які допомагали уникнути мобілізації

30 Січня 2024
727
30 Січня 2024
13:14

СБУ висунула підозру трьом адміністраторам груп, які допомагали уникнути мобілізації

727
Власники каналів у месенджерах повідомляли про маршрути та місця вручення військовозобов'язаним повісток. Зловмисникам загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі.
СБУ висунула підозру трьом адміністраторам груп, які допомагали уникнути мобілізації
СБУ висунула підозру трьом адміністраторам груп, які допомагали уникнути мобілізації

На Черкащині кіберфахівці встановили особи адміністраторів груп, що інформували про маршрути та місця вручення повісток. Їх звинувачують у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України в особливий період. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомило Управління СБУ в Черкаській області. 

Наразі вдалося заблокувати сім груп у вайбері й телеграмі, де повідомлялося про заходи, що здійснює ТЦК (територіальний центр комплектування). Кількість їхніх підписників становила від 250 до 12 тисяч.

Зокрема, в пабліках ширилась інформація про маршрути та місця вручення військовозобов'язаним повісток з метою ухилення від мобілізації в умовах воєнного стану. 

Також вдалося з’ясувати, що інформацію зловмисники збирали за допомогою власної мережі інформаторів серед мешканців Черкащини. Щоб забезпечити постійне та безперебійне функціонування груп, вони дозволяли іншим учасникам оперативно розміщувати інформацію, де «працює» ТЦК, та закликали чіткіше вказувати їх «локації».

Під час обшуків правоохоронці виявили планшети й мобільні телефони з доказами протиправних дій.

Наразі трьом власникам груп висунули підозру в перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України в особливий період (ч. 1 ст. 114-1 КК України). Їм загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі. 

Нагадаємо, у вересні 2023 року адміністратору вайбер-спільноти, де повідомляли про місця роздачі повісток на Буковині, вручили підозру в перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України в особливий період.

У квітні в Луцьку засудили адміністратора місцевого телеграм-каналу, який повідомляв, де в місті роздають повістки. Йому присудили п’ять років за ґратами з іспитовим терміном у два роки.

Нещодавно СБУ заблокувала канал у вайбері, який перешкоджав мобілізації на Львівщині. У березні 2023 року СБУ заблокувала 26 телеграм-каналів, що поширювали інформацію про роботу ТЦК.

Фото: фейсбук-сторінка Управління СБ України в Черкаській області

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
727
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
89 дн. тому
Тобто висвітлення діяльності і інформування вже прирівняли до перешкоджанні діяльності. Поки в розумово розвинутому світі пишаються вмінням розвиватись і рухати прогрес в тоталітарних країнах пишаються вмінням контролювати, примушувати, знаходити, розпізнавати ухилянців та подібне. Демократія Фюрера і нацистів під прикриттям їхньої війни. Не дивно що Путін Київ не чіпає.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду