Фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» став номінантом премії Гільдії режисерів Америки

Фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» став номінантом премії Гільдії режисерів Америки

12 Січня 2024
2285
12 Січня 2024
17:45

Фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» став номінантом премії Гільдії режисерів Америки

2285
Також на премію номінований американський режисер з українським корінням Андрій Парех, який ставив восьмий епізод «Америка вирішує» серіалу «Спадкоємці» від HBO.
Фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» став номінантом премії Гільдії режисерів Америки
Фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» став номінантом премії Гільдії режисерів Америки

Режисер документального фільму «20 днів у Маріуполі» Мстислав Чернов номінований на премію Гільдії режисерів Америки (Directors Guild of America, DGA) за 2023 рік. Про це повідомляється на сайті DGA Awards. 

Чернов потрапив у категорію «Видатні режисерські досягнення в документалістиці за 2023 рік».

Разом з ним за премію змагатимуться режисери:

  • Крістофер Шарп і Мозес Бвайо зі стрічкою «Бобі Вайн: народний президент»;
  • Мадлен Ґевін зі стрічкою «За межами утопії»;
  • Девіс Ґуґґенгейм із фільмом «Незмінний: історія Майкла Дж. Фокса»;
  • Д. Сміт із фільмом «Місто Кокомо».

Також на премію номінований режисер зі США з українським корінням Андрій Парех, який ставив восьмий епізод «Америка вирішує» 4-го сезону комедійно-драматичного телесеріалу від HBO «Спадкоємці». Він потрапив до номінації «Видатні режисерські досягнення в драматичному серіалі».

Премією Гільдії режисерів Америки нагороджують за видатні режисерські досягнення в галузі телебачення, реклами та документального кіно. Номінантів визначають серед творців художніх фільмів, драматичних та комедійних серіалів, реаліті-шоу, програм для дітей, реклам і документальних стрічок.

Переможців оголосять 10 лютого на 76-ій щорічній церемонії вручення премії DGA у Беверлі-Гіллз (США).

Нагадаємо, «20 днів у Маріуполі» — документальна робота режисера, воєнного кореспондента Мстислава Чернова. Також над нею працювали фотограф Євген Малолєтка та медійниця Василіса Степаненко, які у березні 2022 року разом зі Мстиславом Черновим опинились у блокадному Маріуполі. Саме події в Маріуполі у лютому-березні 2022 року і зображує стрічка. Зокрема, до неї ввійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. 

Cвітова прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс»-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій.

У травні 2023 року творців фільму за їхню роботу нагородили Пулітцерівською премією. Режисер Мстислав Чернов здобув за стрічку «20 днів у Маріуполі» головний приз Національної конкурсної програми «Docu/Україна» та Приз глядацьких симпатій 20-го ювілейного фестивалю Docudays UA.

В українському прокаті «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішою серед документальних стрічок. У липні 2023 року вона вийшла в прокат у США. У вересні 2023 року фільм висунули на премію «Оскар» від України і він потрапив у шортліст «Оскара»-2024.

У грудні «20 днів у Маріуполі» ввійшов у трійку найкращих документальних фільмів 2023 року за версією видання про кіно Indiewire, а також посів четверте місце у списку найкращих фільмів 2023 року у Великій Британії та шосте місце — у США.

Крім того, фільм потрапив до лонглістів британської премії BAFTA одразу в двох категоріях: як найкращий документальний фільм і як стрічка іноземною мовою.

За інформацією авторів фільму, на сьогодні він уже зібрав десять нагород і відзначений у понад двадцяти номінаціях.

Фото: кадр із фільму «20 днів у Маріуполі»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2285
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду