Російського співака-пропагандиста Шамана визнали загрозою нацбезпеці України

Російського співака-пропагандиста Шамана визнали загрозою нацбезпеці України

26 Грудня 2023
2184
26 Грудня 2023
18:30

Російського співака-пропагандиста Шамана визнали загрозою нацбезпеці України

2184
Це єдине поповнення «чорного списку» Мінкульту в цьому році, якщо не враховувати повернення до нього актора Олексія Кравченка.
Російського співака-пропагандиста Шамана визнали загрозою нацбезпеці України
Російського співака-пропагандиста Шамана визнали загрозою нацбезпеці України

Міністерство культури та інформаційної політики України внесло російського співака-пропагандиста Ярослава Дронова з псевдо Шаман до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.

Про це повідомив Інтерфакс-Україна, який отримав від МКІП відповідь на свій запит щодо кількості росіян, внесених відомством протягом 2023 року до цього «чорного списку».

Крім Шамана, у цьому році МКІП додав у список ще одного росіянина — актора Олексія Кравченка, відомого за фільмами «Йди і дивись», «9 рота», «Солнцепьок», «Наш спецназ», серіалами «Бригада» та «Спецназ», йдеться у відповіді міністерства на запит.

Російський актор Олексій Кравченко (скриншот відео)

Хоча насправді Мінкульт не додав, а повернув Кравченка до «чорного списку». Це відбулось після того, як у липні 2023 року «Детектор медіа» виявив відсутність у ньому актора, у той час як через зйомки у пропагандистському фільмі про війну на Донбасі «Солнцепьок» МКІП вніс Кравченка у список ще у жовтні 2021 року. Але в листопаді того ж року актора, як з’ясував «ДМ», виключили зі списку нібито на підставі звернення СБУ.

Що стосується Шамана-Дронова, то він заслужив місце у stop-list через те, що їздив виступати перед російськими військовими на тимчасово окуповані території України та навіть зняв там відео на одну зі своїх пропагандистських пісень.  

Навіть росіяни звернули увагу, що Шаман-Дронов видав свій кліп у день народження Гітлера, і провели паралелі з відомим фільмом Боба Фосса «Кабаре», де молодий нацист співає пісню «Майбутнє належить нам»

Також у МКІП поінформували, що протягом 2023 року жодну особу з переліку тих, хто створюють загрозу національній безпеці України (з ним можна ознайомитись тут), не виключали. Тож на сьогодні в ньому перебуває 213 осіб, серед яких пропагандисти Володимир Соловйов і Дмитро Кисельов, естрадні виконавці Анна Семенович, Надія Бабкіна, Олександр Буйнов, Лев Лещенко, Віка Циганова, актори Марат Башаров, Сергій Безруков, Михайло Боярський, Дмитро Харатьян, режисери Сергій Михалков, Карен Шахназаров, Емір Кустуриця і багато інших письменників, журналістів, музикантів та артистів балету. 

Нагадаємо, новий закон «Про медіа» передбачає єдиний «Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці», що складається відповідно до статті 126. Його формує Мінкульт на підставі звернень від Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України та Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. У цей список потрапляють (зокрема і після смерті або оголошення померлими) такі особи:

  • які підтримали агресію проти України або окупацію її територій;
  • які належать до вищого керівництва збройних сил та інших формувань держави-агресорки;
  • які виїжджали на тимчасово окуповану територію України або виїхали з неї з порушеннями законного порядку;
  • заперечують існування української нації, державності, мови, суверенітету тощо;
  • які підпадають під персональні санкції;
  • які брали участь у створенні інформаційної продукції, що подає агресію проти України як внутрішній конфлікт, виправдовують злочинний характер комуністичного тоталітарного режиму та закликають до агресії проти України тощо;
  • які брали участь в антиукраїнських заходах держави-агресорки;
  • представники медіа,  закладів культури тощо, які працюють у сфері культури, фахівці зі створення інформаційної продукції та інші публічні діячі, яким було заборонено в’їзд на територію України.

Виключити осіб із цього переліку можна за зверненням того, хто їх туди включив. Підставою для цього має слугувати рішення суду, яке набрало законної сили, або ж завершення строку санкцій.

Перебування особи в цьому списку означає введення в дію проти неї певних обмежень. Приміром, якщо мова про діячів кіногалузі, то Держкіно відмовляє у видачі державного посвідчення або припиняє дію посвідчення на показ фільмів, учасником якого є особа з переліку.

У 2022 році в Міністерстві культури та інформаційної політики повідомили, що в Україні створять «білий список» російських артистів, чий контент можна буде використовувати у медіа та у громадських місцях.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в Україні судитимуть російську співачку і пропагандистку Юлію Чичеріну, яка підтримує збройну агресію Росії.

Читайте також:

Головне фото: The Moscow Times

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2184
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду