СБУ викрила окупаційних «посадовців» Сєвєродонецька у масованій пропагандистській кампанії

СБУ викрила окупаційних «посадовців» Сєвєродонецька у масованій пропагандистській кампанії

9 Січня 2024
563

СБУ викрила окупаційних «посадовців» Сєвєродонецька у масованій пропагандистській кампанії

563
СБУ: Окупаційний голова Сєвєродонецька, його заступниця та начальниця окупаційного «управління освіти» розгорнули активну медійну діяльність на підтримку політики путінського режиму.
СБУ викрила окупаційних «посадовців» Сєвєродонецька у масованій пропагандистській кампанії
СБУ викрила окупаційних «посадовців» Сєвєродонецька у масованій пропагандистській кампанії

Служба безпеки України викрила злочинне угруповання на чолі з окупаційним головою Сєвєродонецька Миколою Моргуновим, яке проводить на окупованій території масовану пропагандистську кампанію на підтримку Росії. Про це повідомила пресслужба ГУ СБУ в Луганській та Донецькій областях.

Окрім Моргунова до складу угруповання входить його заступниця Яна Силкіна та начальниця окупаційного «управління освіти» Олена Соколенко.

Від початку окупації Сєвєродонецька вони розгорнули активну медійну діяльність на підтримку політики путінського режиму. 

З кінця липня 2022 до травня 2023 року перелічені посадовці провели в Сєвєродонецьку понад 30 проросійських заходів. 

Серед них інтерв’ю пропагандистським медіа, зустрічі з «високопосадовцями ЛНР», «депутатами народного совєта», представниками російських політсил, церкви Московського патріархату, так званими «шефами» з Пермського краю РФ, «патріотичні заходи» на честь окупаційної армії, акції зі збирання та передання загарбникам гуманітарної допомоги («С Zаботой о солдате» та ін.), відзначення російських державних свят на кшталт «дня народного единства», «дня защитника отечества», заходи із втягнення сєвєродонецьких школярів у «Всероссийское движение первых» тощо. 

Крім того, окупаційні посадовці поширюють численні публікації на спеціально створених медіаресурсах.

Організовані ними акції мали політичний характер та ставили за мету підтримку кремлівського режиму, формування в мешканців захопленої території російської ідентичності, виправдання російської агресії проти України. 

Під час більшості акцій, які проводили колаборанти, відтворювалася символіка російського вторгнення в Україну та кремлівські пропагандистські наративи про «освободителей» та «русский город Северодонецк».

СБУ оголосила зловмисникам підозру за ч. 3 ст. 28 та ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України — організація заходів політичного характеру, ведення інформаційної діяльності в співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією, спрямованої на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань та на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України,  вчинені організованою групою. 

СБУ повідомляє, що раніше всі троє «посадовців» уже отримали підозру в колабораційній діяльності.

Їм загрожує до 12 років позбавлення волі, до 15 років заборони обіймати певні посади та конфіскація майна.

Як повідомляє ІМІ, у 2014 році, коли почалася війна, Микола Моргунов працював міським головою Брянки на Луганщині. Після окупації міста російськими військами він перейшов на бік окупантів, не виїхав з міста і очолював Брянку до 2022 року, поки його не перевели до Сєвєродонецька.

Сєвєродончанці Олені Соколенко слідчі СБУ повідомили про підозру в колабораційній діяльності у серпні 2023 року. Вона пішла на співпрацю з окупантами та погодилася на посаду «начальниці відділу освіти адміністрації м. Сєвєродонецьк ЛНР». Як повідомляли тоді в СБУ, під кураторством загарбників Соколенко нищить українську освіту, веде антиукраїнську пропаганду та насаджує «російський патріотизм», організовує перепідготовку вчителів, забезпечує школи російським навчальним матеріалом, ухвалює адміністративні рішення, здійснює організаційно-розпорядчі та господарські функції, готує школи до нового навчального року.

Нагадаємо, нещодавно колишнього журналіста з Маріуполя Андрія Кіора, який очолив у 2022 році «інформаційно-аналітичний відділ» окупаційної адміністрації Маріуполя, засудили заочно до п'яти років позбавлення волі, визнавши його винним у колабораційній діяльності. 

Фото: Микола Моргунов та Яна Силкіна / «Вісті»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
563
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду