СБУ демонтувала у Києві дві камери зовнішнього спостереження, доступ до керування якими мали росіяни

СБУ демонтувала у Києві дві камери зовнішнього спостереження, доступ до керування якими мали росіяни

2 Січня 2024
1788

СБУ демонтувала у Києві дві камери зовнішнього спостереження, доступ до керування якими мали росіяни

1788
Обидва пристрої були встановлені у багатоквартирних будинках. Росіяни отримали доступ до вебкамер у результаті хакерських дій.
СБУ демонтувала у Києві дві камери зовнішнього спостереження, доступ до керування якими мали росіяни
СБУ демонтувала у Києві дві камери зовнішнього спостереження, доступ до керування якими мали росіяни

Служба безпеки України повідомила, що після сьогоднішньої ракетної атаки росіян на Київ встановила адреси й демонтувала вебкамери, що транслювали роботу ППО та локації критичної інфраструктури столиці.

Правоохоронці пояснили, що йдеться про дві роботизовані онлайн-камери зовнішнього спостереження, які зламали російські спецслужби, щоб шпигувати за Силами оборони в Києві.

За даними кіберфахівців СБУ, один із пристроїв був встановлений на балконі багатоквартирного будинку, місцевий ОСББ використовував його для моніторингу прибудинкової території.

Після того, як російські хакери зламали пристрій, ворог отримав віддалений доступ до управління цією вебкамерою та фіксації за її допомогою всієї візуальної інформації у діапазоні роботи гаджета. Проникнувши до налаштувань камери, спецслужби РФ змінювали кут огляду та під’єднали її до стримінгової платформи в ютубі.

Другий пристрій зовнішнього спостереження правоохоронці заблокували в одному з житлових комплексів Києва. Мешканці використовували його для нагляду за прибудинковим паркінгом.

Як встановили кіберфахівці СБУ, росіяни віддалено керували цією камерою для прихованої фіксації прилеглої території, зокрема об’єктів критичної інфраструктури.

За наявними в СБУ даними, за допомогою цих камер ворог збирав дані для підготовки і коригування ударів по столиці.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення РФ кіберфахівці СБУ заблокували роботу близько 10 тисяч ІР-камер, за допомогою яких агресор міг коригувати свої ракетні обстріли по Україні.

СБУ закликає власників вуличних вебкамер припинити онлайн-трансляції зі своїх пристроїв, а громадян — повідомляти про виявлені стрими з таких камер на офіційний чатбот СБУ.

Також Служба безпеки нагадує про заборону здійснювати фото- та відеозйомку дій Сил оборони, а також наслідків ворожих обстрілів. Публікація таких фото- і відеоматеріалів у мережі розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону. Санкція статті 114-2 Кримінального кодексу України передбачає покарання за такий злочин у вигляді тюремного строку до 12 років.

Як писав «Детектор медіа» раніше, МВС провело внутрішню перевірку, реагуючи на розслідування «Схем» про те, що по всій Україні функціонують тисячі камер відеоспостереження з російським програмним забезпеченням Trassir. У результаті перевірки з’ясували, що один регіональний підрозділ з системи МВС використовує камери відеоспостереження саме з таким програмним забезпеченням.

Раніше міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що МВС цьогоріч інтегрувало в єдину платформу вісім тисяч камер відеоспостереження. У планах — залучити до платформи всі понад 50 тисяч встановлених камер.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1788
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
lolwut
115 дн. тому
СтрИмінг, скрИншот - цікава в вас англійська мова
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду