detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
12.01.2024 17:45
Фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» став номінантом премії Гільдії режисерів Америки
Фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» став номінантом премії Гільдії режисерів Америки
Також на премію номінований американський режисер з українським корінням Андрій Парех, який ставив восьмий епізод «Америка вирішує» серіалу «Спадкоємці» від HBO.

Режисер документального фільму «20 днів у Маріуполі» Мстислав Чернов номінований на премію Гільдії режисерів Америки (Directors Guild of America, DGA) за 2023 рік. Про це повідомляється на сайті DGA Awards. 

Чернов потрапив у категорію «Видатні режисерські досягнення в документалістиці за 2023 рік».

Разом з ним за премію змагатимуться режисери:

Також на премію номінований режисер зі США з українським корінням Андрій Парех, який ставив восьмий епізод «Америка вирішує» 4-го сезону комедійно-драматичного телесеріалу від HBO «Спадкоємці». Він потрапив до номінації «Видатні режисерські досягнення в драматичному серіалі».

Премією Гільдії режисерів Америки нагороджують за видатні режисерські досягнення в галузі телебачення, реклами та документального кіно. Номінантів визначають серед творців художніх фільмів, драматичних та комедійних серіалів, реаліті-шоу, програм для дітей, реклам і документальних стрічок.

Переможців оголосять 10 лютого на 76-ій щорічній церемонії вручення премії DGA у Беверлі-Гіллз (США).

Нагадаємо, «20 днів у Маріуполі» — документальна робота режисера, воєнного кореспондента Мстислава Чернова. Також над нею працювали фотограф Євген Малолєтка та медійниця Василіса Степаненко, які у березні 2022 року разом зі Мстиславом Черновим опинились у блокадному Маріуполі. Саме події в Маріуполі у лютому-березні 2022 року і зображує стрічка. Зокрема, до неї ввійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. 

Cвітова прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс»-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій.

У травні 2023 року творців фільму за їхню роботу нагородили Пулітцерівською премією. Режисер Мстислав Чернов здобув за стрічку «20 днів у Маріуполі» головний приз Національної конкурсної програми «Docu/Україна» та Приз глядацьких симпатій 20-го ювілейного фестивалю Docudays UA.

В українському прокаті «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішою серед документальних стрічок. У липні 2023 року вона вийшла в прокат у США. У вересні 2023 року фільм висунули на премію «Оскар» від України і він потрапив у шортліст «Оскара»-2024.

У грудні «20 днів у Маріуполі» ввійшов у трійку найкращих документальних фільмів 2023 року за версією видання про кіно Indiewire, а також посів четверте місце у списку найкращих фільмів 2023 року у Великій Британії та шосте місце — у США.

Крім того, фільм потрапив до лонглістів британської премії BAFTA одразу в двох категоріях: як найкращий документальний фільм і як стрічка іноземною мовою.

За інформацією авторів фільму, на сьогодні він уже зібрав десять нагород і відзначений у понад двадцяти номінаціях.

Фото: кадр із фільму «20 днів у Маріуполі»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY