«20 днів у Маріуполі» — у шортлісті «Оскара-2024»

«20 днів у Маріуполі» — у шортлісті «Оскара-2024»

21 Грудня 2023
1358
21 Грудня 2023
22:44

«20 днів у Маріуполі» — у шортлісті «Оскара-2024»

1358
Загалом до короткого списку ввійшло 15 фільмів. Дев'ять із них — європейські, три азійські та один американський.
«20 днів у Маріуполі» — у шортлісті «Оскара-2024»
«20 днів у Маріуполі» — у шортлісті «Оскара-2024»

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова потрапив у шортліст премії Американської кіноакадемії. Про це повідомляє The Wrap.

До короткого списку «Оскара-2024» також увійшли британська стрічка «Зона інтересу», французька «Смак речей», німецька «Вчительська вітальня», іспанська «Снігова громада»,  фінська «Опале листя», данська «Земля обітована», італійська «Іо Кайтано», японська «Ідеальні дні», а також три документальні фільми: окрім «20 днів у Маріуполі», туніська стрічка «Чотири дочки» та марокканська «Мати всієї брехні».

Загалом до короткого списку ввійшли 15 фільмів. Дев'ять із них — європейські, три азійські та один американський.

Нагадаємо, що торік до короткого списку претендентів на премію «Оскар» також увійшов документальний фільм, який розповідає про дітей з неблагополучних сімей Донбасу, — «Будинок зі скалок», знятий у копродукції Данії, Фінляндії, Швеції та України. 

«20 днів у Маріуполі» — фільм Мстислава Чернова, Євгена Малолєтки та Василіси Степаненко (продюсерка), які 24 лютого 2022 року приїхали в Маріуполь, де протягом 20 днів знімали руйнування, обстріли, роботу лікарів, численні жертви серед мирних мешканців.

Зокрема, Чернов першим зробив відео пологового будинку, який розбомбили росіяни. Журналісти залишили Маріуполь 15 березня через гуманітарний коридор і змогли вивезти відзняті фото- й відеоматеріали, які стали основою документального фільму «20 днів у Маріуполі».

Світова прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс»-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій.

У травні цього року творців фільму за їхню роботу нагородили Пулітцерівською премією. Режисер Мстислав Чернов здобув за стрічку «20 днів у Маріуполі» головний приз Національної конкурсної програми «Docu/Україна» та Приз глядацьких симпатій 20-го ювілейного фестивалю Docudays UA.

У липні 2023 року стрічка вийшла в прокат у США.

Улітку цього року «20 днів у Маріуполі» став найкасовішим документальним фільмом українського прокату. За перший вікенд прокату касові збори сягнули 531 551 гривень.

У вересні 2023 року стрічку висунули на премію «Оскар» від України, а в листопаді вона вийшла на ютубі у США.

Читайте також: 

На фото — анонс фільму «20 днів у Маріуполі»

Фото: Мстислав Чернов / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1358
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду