Суд поновив Богдана Львова, у якого «Схеми» знайшли російський паспорт, на посаді судді Верховного Суду

Суд поновив Богдана Львова, у якого «Схеми» знайшли російський паспорт, на посаді судді Верховного Суду

10 Січня 2024
871
10 Січня 2024
12:39

Суд поновив Богдана Львова, у якого «Схеми» знайшли російський паспорт, на посаді судді Верховного Суду

871
Суд задовільнив позов Львова і постановив виплатити його заробітну плату «за час вимушеного прогулу». Раніше наявність паспорта РФ у Львова підтверджувала перевірка СБУ.
Суд поновив Богдана Львова, у якого «Схеми» знайшли російський паспорт, на посаді судді Верховного Суду
Суд поновив Богдана Львова, у якого «Схеми» знайшли російський паспорт, на посаді судді Верховного Суду

Київський окружний адміністративний суд 10 січня поновив на посаді голови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду України суддю Богдана Львова, в якого раніше журналісти «Схем» виявили російське громадянство. Про це повідомляє кореспондент «Радіо Свобода» з зали суду.

Суд задовільнив позов Львова і постановив виплатити його заробітну плату «за час вимушеного прогулу».

Представниця Верховного Суду відмовилася коментувати, чи буде ВСУ подавати апеляцію на рішення Київського окружного адміністративного суду.

У розмові зі «Схемами» напередодні судового засідання голова Верховного Суду Станіслав Кравченко теж прямо не відповів, чи буде Верховний Суд подавати апеляційну скаргу в разі задоволення позову Львова. «Ми ще не бачили рішення, я не можу знати, що буде в тому рішенні написано, як можна так завчасно говорити?» — сказав Кравченко.

Нагадаємо, у вересні 2022 року «Схеми» опублікували розслідування «Український суддя з російським паспортом». У ньому журналісти доводили, що суддя Верховного Суду Богдан Львов є громадянином Російської Федерації. Він отримав громадянство ще у 1999 році у Москві, на той момент уже працюючи суддею в Україні. А у 2012 році, за даними журналістів, оновив паспорт після досягнення 45-річчя.

Після виходу матеріалу «Схем» Львов у фейсбук-дописі заперечив, що має російський паспорт, і заявив, що інформація, яку поширили журналісти, «не відповідає дійсності».

Згодом Служба безпеки підтвердила наявність у Богдана Львова паспорта громадянина Росії.

5 жовтня 2022 року тодішній голова Верховного Суду Всеволод Князєв відрахував Львова зі штату Верховного Суду на підставі листа СБУ про наявність у нього громадянства Росії.

25 грудня 2023 року стало відомо, що Державна міграційна служба України зупинила розгляд питання про позбавлення громадянства України Богдана Львова. У відомстві не дали відповіді на запит журналістів про причини такого рішення, пославшись на «конфіденційність» такої інформації.

У листопаді 2022 року Богдан Львов подав позов до Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК), де просить визнати протиправним та скасувати наказ голови Верховного Суду Всеволода Князєва про його відрахування зі штату суду.

13 грудня 2022 року Верховна Рада України ліквідувала Окружний адміністративний суд міста Києва, а вже у березні 2023-го замість нього зареєстрували новий Київський міський окружний адміністративний суд (КМОАС). Однак, допоки закон набуде чинності і КМОАС запрацює, розгляд і вирішення адміністративних справ, зокрема з юрисдикції ліквідованого ОАСК, здійснює Київський окружний адміністративний суд. Саме він сьогодні ухвалив рішення на користь Богдана Львова

За попередні роки діяльності ліквідований ОАСК запам’ятався багатьма суперечливими рішеннями, зокрема: скасовував нову редакцію українського правопису; визнав незаконним встановлення плагіату в наукових роботах ексміністра освіти Сергія Шкарлета; поновив на посаді заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка, який, вимагаючи «відкати», зірвав закупівлі ліків для діалізу, через що померло близько 200 пацієнтів;  реєстрував позов «Партії Шарія» та російського репера Моргенштерна до СБУ, а також позов телеканалу «Наш» проти Нацради. Уже протягом 2022-го ОАСК поновив на посаді та ухвалив багатомільйонні виплати люстрованим суддям та чиновникам, а також скасував санкції проти підприємства з «російським слідом».

Ще у липні 2020-го детективи НАБУ оголосили підозри голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику та ще п'ятьом суддям. За версією слідства, вони діяли в рамках злочинної організації, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод у їх роботі.

Фото: Богдан Львов / «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
871
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду