Суд поновив Семочка на посаді заступника голови Служби зовнішньої розвідки

Суд поновив Семочка на посаді заступника голови Служби зовнішньої розвідки

16 Серпня 2021
1597
16 Серпня 2021
16:32

Суд поновив Семочка на посаді заступника голови Служби зовнішньої розвідки

1597
ОАСК визнав незаконним звільнення Семочка з військової служби та з посади заступника голови СЗР.
Суд поновив Семочка на посаді заступника голови Служби зовнішньої розвідки
Суд поновив Семочка на посаді заступника голови Служби зовнішньої розвідки

Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) повністю задовольнив позов першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Сергія Семочка та поновив його на посаді.  

У відповіді на запит «РБК-Україна» суд зазначив, що справу за позовом Семочка було відкрито в листопаді 2019 року. Але в грудні провадження в ОАСК було зупинено до винесення вердикту Верховного Суду, який паралельно розглядав законність указу Петра Порошенка від 12 квітня 2019 року про його звільнення.

На початку 2021 року Верховний Суд визнав цей указ незаконним, адже Семочко нібито під час звільнення був на лікарняному. Враховуючи це, у травні 2021 року ОАСК відновив розгляд позову і 11 серпня 2021 року повністю задовольнив його позов.

ОАСК визнав незаконним звільнення Семочка з військової служби та з посади заступника голови СЗР. Суд поновив його на посаді з 3 вересня 2019 року.

«Окружний адміністративний суд Києва встановив, що оскаржуваний указ видано за відсутності зазначених у ньому підстав для звільнення позивача з військової служби і не відповідає вимогам чинного законодавства», – повідомив суд.

12 квітня 2019 року п'ятий президент Петро Порошенко звільнив Семочка з посади першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки.

Звільнити Семочка вимагали, зокрема, журналісти та активісти.

За даними розслідування програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» Семочко, будучи на чолі економічної контррозвідки СБУ, втручався у закупівлі ліків для діалізу, вимагаючи «відкати», що спричинило зупинку закупівель і нестачу препаратів. Постачальники ліків у розслідуванні заявили, що через це померло близько 200 паціентів. 

Журналісти також заявили, що  члени родини Семочка купили три маєтки в Козині загальною вартістю близько 8 млн дол., що не корелюється з офіційними доходами родини. Крім того, журналісти заявили, що родина Семочка володіє будинками під Києвом вартістю у мільйони доларів, а у членів його родини нібито є громадянство Росії.

Семочко подав позов до суду про захист честі, гідності й ділової репутації проти журналістів програми «Наші гроші» та 24 каналу який транслював програму.

10 вересня 2020 року Голосіївський районний суд забов'язав 24 канал, Bihus.info спростувати поширену інформацію про Семочка. Суд також стягнув із журналістів на користь позивача близько 70 тисяч гривень судових витрат за експертні дослідження тощо.

Bihus.info та 24 канал подавали апеляційну скаргу на рішення Голосіївського райсуду. Журналіст Денис Бігус зауважив, що суд виніс рішення на користь позивача, не спростувавши при цьому жодного факту з розслідування. 

Скріншот відео: BIHUS info/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1597
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду