У Києві зареєстрували міський окружний адміністративний суд на заміну ліквідованому ОАСК

У Києві зареєстрували міський окружний адміністративний суд на заміну ліквідованому ОАСК

17 Березня 2023
2972
17 Березня 2023
18:39

У Києві зареєстрували міський окружний адміністративний суд на заміну ліквідованому ОАСК

2972
Скандадьний ОАСК Верховна Рада ліквідувала у грудні 2022-го.
У Києві зареєстрували міський окружний адміністративний суд на заміну ліквідованому ОАСК
У Києві зареєстрували міський окружний адміністративний суд на заміну ліквідованому ОАСК

У Києві замість ліквідованого Окружного адміністративного суду зареєстрували Київський міський окружний адміністративний суд (КМОАС). Про це повідомили у пресслужбі Державної судової адміністрації України.

Новий суд зареєстрували 28 лютого. Він працюватиме за адресою: вул. Липська, буд. 18/5, м. Київ.

Тимчасовою виконувачкою обовʼязків керівника апарату суду призначили Наталію Оленченко.

Після початку роботи КМОАС до нього перенаправлять усі справи в юрисдикції міста Києва, які на перехідний період тимчасово повинні розглядатися в Київському окружному адміністративному суді.

Нагадаємо, Верховна Рада України 13 грудня ліквідувала Окружний адміністративний суд міста Києва. Відповідний законопроєкт президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний ще у квітні 2021 року.

Як повідомлялося, у липні 2020-го детективи НАБУ оголосили підозри голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику та ще п'ятьом суддям цього суду. За версією слідства, вони діяли в рамках злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод в їх роботі.

За останні роки діяльності ОАСК запам’ятався багатьма суперечливими рішеннями. Скажімо, у січні 2021 року ОАСК визнав протиправною та нечинною постанову уряду, яка затвердила нову редакцію українського правопису. 

У квітні 2021-го ОАСК визнав незаконними дії Комітету з питань етики Національного агентства із забезпечення якості освіти (НАЗЯВО), який встановив в наукових роботах міністра освіти та науки Сергія Шкарлета плагіат.

Тоді ж канцелярія суду зареєструвала позов «Партії Шарія» до Служби безпеки України, яка відкрила провадження про підробку документів при перереєстрації партії.

У серпні 2021-го ОАСК повністю задовольнив позов першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка, чим визнав незаконним його звільнення з військової служби та поновив його на посаді. За даними розслідування програми «Наші гроші», Семочко, будучи на чолі економічної контррозвідки СБУ, втручався у закупівлі ліків для діалізу, вимагаючи «відкати», що спричинило зупинку закупівель і нестачу препаратів, через що померло близько 200 пацієнтів. Семочка звільнив п'ятий президент Петро Порошенко, цього вимагали, зокрема, журналісти та активісти.

Згодом, у липні того ж року ОАСК відкрив провадження за позовом російського репера Моргенштерна до СБУ щодо внесення його до переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України, а вже у січні 2022-го зареєстрував позов телеканалу «Наш» Євгенія Мураєва проти Нацради щодо скасування позапланової безвиїзної перевірки каналу.

За інофрмацією журналістів «Bihus.Info», вже протягом 2022-го за час воєнного стану Окружний адміністративний суд Києва ухвалив низку рішень про поновлення на посаді та багатомільйонні виплати люстрованим суддям та чиновникам, а також скасував санкції проти підприємства з «російським слідом».

Фото: ЦПК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2972
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду