Суддя Львов з російським паспортом хоче поновитися на посаді. ОАСК прийняв його позов до розгляду

Суддя Львов з російським паспортом хоче поновитися на посаді. ОАСК прийняв його позов до розгляду

9 Листопада 2022
1426
9 Листопада 2022
18:45

Суддя Львов з російським паспортом хоче поновитися на посаді. ОАСК прийняв його позов до розгляду

1426
«Схеми»: Львов вимагає «негайно поновити його на посаді» судді і стягнути середню заробітну плату за час «вимушеного прогулу».
Суддя Львов з російським паспортом хоче поновитися на посаді. ОАСК прийняв його позов до розгляду
Суддя Львов з російським паспортом хоче поновитися на посаді. ОАСК прийняв його позов до розгляду

Колишній голова Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдан Львов подав позов до Окружного адміністративного суду Києва, де просить визнати протиправним та скасувати наказ голови Верховного Суду Всеволода Князєва про його відрахування зі штату суду. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Також Львов вимагає «негайно поновити його на посаді» судді касаційної інстанції і стягнути середню заробітну плату за час «вимушеного прогулу».

Окружний адміністративний суд Києва прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у цій справі. Розглядати цю справу буде одноосібно суддя Євгеній Аблов, йдеться в ухвалі, оприлюдненій в Єдиному реєстрі судових справ.

Журналісти «Схем» отримали у своє розпорядження текст позовної заяви Богдана Львова.

«Одне з основоположних прав позивача, який 30 років свого життя присвятив служінню народу України, закону та верховенству права під егідою Феміди – право на працю, яке охоплюється правом на повагу до приватного сімейного життя..., а також його гарантії суддівської незалежності як українського судді піддано свавільному порушенню та потребує судового захисту», – йдеться в позовній заяві екссудді Богдана Львова, яке є в розпорядженні «Схем». Зазначений у документі відповідач – Верховний Суд.

У позовній заяві Львов стверджує, що його було відраховано зі штату «за відсутності належних та допустимих доказів, які б встановлювали факт набуття позивачем громадянства іншої країни». Екссуддя цитує фрагмент листа СБУ про наявність у нього громадянства Російської Федерації в частині того, що перевірка ще продовжується.

Також Львов просить суд стягнути середню заробітну плату за час «вимушеного прогулу» з 5 жовтня до моменту ухвалення рішення у цій справі.

Дата підготовчого засідання у цій справі поки не призначена. ОАСК надав відповідачу 15 днів на подачу відзиву на позовну заяву Богдана Львова.

15 вересня «Схеми» опублікували розслідування «Український суддя з російським паспортом». У ньому журналісти доводять, що Львов є громадянином Російської Федерації. Він отримав громадянство ще у 1999 році у Москві, на той момент вже працюючи суддею в Україні. А у 2012 році, за даними журналістів, оновив паспорт після досягнення 45-річчя.

Після виходу матеріалу «Схем» Львов у фейсбук-дописі заперечив, що має російський паспорт, і заявив, що інформація, яку поширили журналісти, «не відповідає дійсності».

Суддя написав заяву до Державного бюро розслідувань, в якій поскаржився на журналістів. На його думку, поширення такої інформації про нього «спрямоване на вивільнення посади голови суду (примусово чи за власним бажанням), що має полегшити вплив на результати розгляду господарських спорів з боку зацікавлених осіб». Також суддя звернувся до Служби безпеки України та попросив розпочати кримінальне провадження за статтею 109 Кримінального кодексу України («Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади»).

Водночас, Служба безпеки проінформувала Верховний Суд, що перевірка встановила, що Богдан Львов отримав паспорт громадянина Росії.

5 жовтня голова Верховного Суду Всеволод Князєв відрахував Львова зі штату Верховного Суду на підставі листа СБУ про наявність у нього громадянства Росії.

Колаж: «Радіо Свобода»/«Схеми»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1426
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду