Мобілізація, підтримка у світі, плани на війну: Зеленський дав інтерв’ю The Economist

Мобілізація, підтримка у світі, плани на війну: Зеленський дав інтерв’ю The Economist

2 Січня 2024
4319

Мобілізація, підтримка у світі, плани на війну: Зеленський дав інтерв’ю The Economist

4319
Володимир Зеленський: Захід втратив відчуття нагальності війни, а багато українців втратили відчуття екзистенційної загрози. Це потрібно змінити.
Мобілізація, підтримка у світі, плани на війну: Зеленський дав інтерв’ю The Economist
Мобілізація, підтримка у світі, плани на війну: Зеленський дав інтерв’ю The Economist

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв’ю виданню The Economist.

Президент закликав Україну та світ повернути відчуття нагальності війни, сказав, що основним центром тяжіння бойових дій у цьому році буде Крим та Чорне море, але не розкрив жодних планів, визнав, що «ми переключились на внутрішню політику».

«Володимир Зеленський злий — не через успіхи його ворогів (він їх не бачить), ні навіть через відсутність прогресу його власної армії на полі бою. Натомість президент України роздратований хитаннями деяких своїх союзників, а також відстороненістю серед деяких його співвітчизників. І він хоче, щоб ви це знали», — пише Economist.

Провівши розмову з президентом через Zoom, видання пише, що Зеленський «втратив легкість та гумор» і «молодечу жвавість», притаманні йому раніше, а натомість «передає свій меседж, ніби намагається прорватися крізь екран комп'ютера».

«Детектор медіа» переповідає основні слова Зеленського, які передали журналісти, та основні посили, якими видання ці слова доповнило.

  • За словами українського президента, Захід втратив відчуття нагальності війни, а багато українців втратили відчуття екзистенційної загрози. Зеленський, пише видання, хоче пробудити і те, й інше. 
  • Основний аргумент Зеленського, пише видання, у тому, що, підтримуючи Україну Європа захищає від російської агресії себе. «Даючи нам гроші чи даючи нам зброю, ви підтримуєте себе. Ви рятуєте своїх дітей, а не наших», — похмуро, за словами видання, застерігає він. Якщо Росії дозволять забирати українських дітей, «вони забиратимуть інших дітей». Якщо Росія порушуватиме права українців, «вона порушуватиме права у всьому світі». Якщо Україна програє, Путін наблизить свою армію до Заходу.
  • «Путін відчуває слабкість, як тварина, тому що він і є тварина. Він відчуває кров, він відчуває свою силу. І він з'їсть вас на вечерю з усіма вашими ЄС, НАТО, свободою і демократією», — каже президент.
  • За словами президента, думки, начебто Путін перемагає на полі бою, — це не більше ніж «відчуття». «Можливо, ми не досягли успіху, як того хотів світ. Можливо, не все відбувається так швидко, як хтось собі уявляв», — каже Зеленський. Реальність, за його словами, полягає в тому, що російські війська все ще гинуть тисячами в таких місцях, як Авдіївка, Росія не здобула за рік жодного великого міста, а Україна прорвала блокаду Чорного моря і транспортує морським шляхом мільйони тонн зерна. «Величезний результат», — каже Зеленський.
  • Зеленський каже, що не бачить «жодних фундаментальних кроків до миру з боку Росії», натомість українці відчувають шквал повітряних атак на українські міста по всій країні. І якщо Росія посилає сигнали про бажання заморозити конфлікт, як повідомляють деякі західні ЗМІ, «це не тому, що вони праведні люди, а тому, що їм бракує ракет, боєприпасів або підготовлених військ. Їм потрібна ця пауза. Відновити всі їхні сили. А потім усіма силами перегорнути сторінку цієї війни».
  • Як пише видання, Зеленський «мало що каже про те, чого Україна може досягти у 2024 році», і не розкриває своїх цілей на сході та півдні, адже витоки в пресу, за його словами, перед контрнаступом торік допомогли Росії підготувати оборону. Заявлені стратегічні амбіції України повернутися до своїх початкових кордонів не змінилися і не зміняться, каже президент, але він більше не встановлює часових рамок і не дає обіцянок щодо того, скільки території Україна може «деокупувати» (видання бере це слово в лапки) наступного року. Його безпосереднім завданням у сухопутній війні буде захищати схід, врятувати важливі міста від обстрілів, а також захистити критичну інфраструктуру.
  • Однак його посил — центром тяжіння війни стануть Крим і пов'язаний з ним бій у Чорному морі. Ізоляція Криму та деградація там військового потенціалу Росії «надзвичайно важлива для нас, тому що це спосіб зменшити кількість атак із цього регіону», каже Зеленський.
  • «Завищені очікування пана Зеленського напередодні контрнаступу 2023 року частково призвели до почуття розчарування», — пише видання, а листопадове інтерв’ю Валерія Залужного для Economist хоч і викликало гнівну реакцію Зеленського, також «дало йому можливість змінити свої посили».
  • «Щоб підтримувати цю жахливу війну, не лише Захід має мобілізуватись, а й насамперед сама Україна», — пише Economist. Опитування показують, що зниження мобілізаційного віку і зменшення підстав для звільнення від армії не є популярними, але, пише видання, Зеленський наполягає, що альтернативи немає. «Мобілізація — це не лише те, що солдати йдуть на фронт. Це про всіх нас. Це мобілізація всіх зусиль. Тільки так можна захистити нашу державу та деокупувати нашу землю», — каже президент.
  • «Скажімо чесно, ми переключилися на внутрішню політику», — каже Зеленський (видання не уточнює, яких «ми» він мав на увазі), — «Якщо ми продовжуємо зосереджуватися на внутрішній політиці, нам потрібно призначати вибори. Змінити закон, конституцію. Але забудьте тоді про контрнаступ та деокупацію». Це вибір, який українцям доведеться зробити, — пише Economist.
  • Видання закінчує матеріал цитатою Зеленського: «Найважливіша професія, яку українець може робити зараз, — це бути в Україні... а для наших західних партнерів — бути з Україною... Якщо у вас немає сил, то або забирайтеся геть, або відійдіть убік [get out or step aside]. Ми не відступимо». «Питання в тому, чи зможе майстер-комунікатор 2022 року переконати решту світу розділити це переконання», — резюмує інтерв’ю Economist.

Нагадаємо, в листопаді президент України Володимир Зеленський дав інтерв’ю британському таблоїду The Sun, у якому поділився думками про перспективи Третьої світової війни, головні потреби України, плани Росії щодо його зміщення з посади, потенційну участь військових у політиці.

Відзначимо, в останні місяці перші особи України активно присутні в західному інформаційному полі.

У листопаді президент Володимир Зеленський в ефірі американського телеканалу NBC News назвав Володимира Путіна «довбаним терористом» і заявив, що українці не готові віддати йому свою свободу. Президент заперечив, начебто війна зайшла в глухий кут. Він сказав, що Україна перехопила ініціативу на полі бою, а Росія втрачає на лінії фронту тисячі своїх військових та сотні одиниць техніки.

Перед тим, 2 листопада, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний опублікував колонку та дав інтерв’ю американському виданню The Economist. Генерал розповів, що ситуація на фронті зайшла в глухий кут, коли жодна зі сторін не може просуватися, бо однаково технологічно оснащена, а для вирішення цієї проблеми потрібен потужний технологічний стрибок. Він перерахував п'ять ключових військових можливостей і технологій, яких у такій ситуації потребують ЗСУ.

Наприкінці жовтня американський журнал Time опублікував статтю про проблеми, з якими стикається президент Володимир Зеленський під час війни, починаючи від ситуації на фронті та міжнародної підтримки і закінчуючи боротьбою з корупцією. Посилаючись на неназваних членів оточення президента, автор статті Саймон Шустер написав, що після останнього візиту до США Зеленський почувається «розлюченим», а дехто з оточення начебто переконаний, що президент «обманює себе» і не слухає інших.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що «аноніми» з оточення президента Володимира Зеленського надали неправдиву інформацію для матеріалу у виданні Time, а правоохоронці мають з’ясувати, хто були ці люди. Радник голови ОП Михайло Подоляк вважає, що ця стаття — «суб’єктивна точка зору конкретного журналіста».

Крім того, раніше президент Володимир Зеленський зустрівся з американськими журналістами, серед яких були гендиректор Fox Corporation Лаклан Мердок, журналіст The Sun Жером Старкі та журналіст Fox News Бенджамін Холл. 

Фото: The Economist

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4319
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду