Глобальна війна, «Майдан-3» та участь військових у політиці: Зеленський дав інтерв’ю британському The Sun

Глобальна війна, «Майдан-3» та участь військових у політиці: Зеленський дав інтерв’ю британському The Sun

21 Листопада 2023
1541
21 Листопада 2023
12:18

Глобальна війна, «Майдан-3» та участь військових у політиці: Зеленський дав інтерв’ю британському The Sun

1541
Президент заявив, що Росія має план усунути його з посади до кінця 2023 року і розпалюватиме глобальний конфлікт, поки її не зупинять. За його словами, військові мають право піти у політику, проте тоді вони не можуть займатися війною: «При всій повазі до генерала Залужного, є абсолютне розуміння ієрархії».
Глобальна війна, «Майдан-3» та участь військових у політиці: Зеленський дав інтерв’ю британському The Sun
Глобальна війна, «Майдан-3» та участь військових у політиці: Зеленський дав інтерв’ю британському The Sun

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв’ю британському таблоїду The Sun, у якому поділився думками про перспективи Третьої світової війни, головні потреби України, плани Росії щодо його зміщення з посади, потенційну участь військових у політиці.

Зеленський застеріг, що війна Росії проти України може перерости у Третю світову війну, адже Росія розпалює конфлікти по всьому світу, які ризикують вийти з-під контролю.

Він заявив, що Росія допомагала тренувати бойовиків ХАМАСу, які вчинили різанину в Ізраїлі, поглиблює партнерство з Іраном, а також  готується зараз до «нових кроків» на Балканах.

«Все не просто… Україна сьогодні перебуває в центрі цих глобальних ризиків Третьої світової війни. І я дійсно думаю, що Росія буде тиснути доти, доки Сполучені Штати і Китай разом не скажуть їм дуже, дуже серйозно, щоб вони забиралися геть із території…», — сказав президент.

Зеленський визнав, що без західної допомоги Україна не зможе перемогти, бо її власних військових і фінансових ресурсів буде недостатньо, щоб захистити себе. Проте український лідер переконаний, що якщо Росія переможе Україну, то наступними будуть країни НАТО.

За його словами, Україна найбільше потребує протиповітряної оборони — це дасть змогу українцям повернутися з-за кордону і поповнювати бюджет країни: «Українці, які виїхали в інші країни через війну, почнуть повертатися додому і працювати на благо своєї країни, якщо Україна матиме достатньо ППО, щоб захистити їх, і відповідно це призведе до того, що Київ не потребуватиме так багато фінансової допомоги від Заходу».

Президент також сказав, що українці втомилися від війни, але не готові вимагати миру за будь-яку ціну: «Ми не віримо ні Путіну, ні Росії, ми не віримо, що вони хочуть закінчити війну. Вони хочуть нас вбити. А ми хочемо справедливості. Тому ми не говоримо про мир за будь-яку ціну. Ми говоримо про справедливий мир. Чи важко на полі бою? Так. Але дружити чи сідати за дипломатичний стіл зараз з Росією? Ні».

Зеленський також заявив, що Росія хоче усунути його з посади президента України до кінця 2023 року. Для цього вона вигадала план дестабілізації під умовною назвою «Майдан-3»

«Операція називається “Майдан-3”, вона має на меті змінити президента. Можливо, не шляхом убивства. Я маю на увазі, що він змінюється. Вони будуть використовувати будь-які інструменти, які у них є. Ось така ідея, до кінця року», — розповів він.

Президент повідомив, що пережив не менше п’яти-шести замахів на своє життя.

За його словами, перший випадок був цікавим, а наступні він порівняв з ковідом: «Вперше — дуже цікаво. А далі — як COVID. Спершу люди не знають, що з цим робити, і це виглядає дуже страшно. А далі просто розвідка доповідає тобі: ще одна група прийшла в Україну, щоб зайнятися цим».

Зеленський відмовився відповідати на запитання, чи здійснювала Україна вбивства у відповідь. На запитання, чи скористається Україна шансом убити Путіна, якщо буде така можливість, він відповів: «Це війна, і Україна має всі права захищати свою землю».

Зеленський заявив, що військові мають право піти в політику, проте тоді вони не мають займатися війною.

«Тоді він повинен увійти в політику, і тоді він не зможе займатися війною. Якщо ви керуєте війною, пам'ятаючи про те, що завтра ви займатиметеся політикою або виборами, то на словах і на лінії фронту ви поводитеся як політик, а не як військовий, і я вважаю, що це величезна помилка.

При всій повазі до генерала Залужного і до всіх командирів, які перебувають на полі бою, є абсолютне розуміння ієрархії і все, і не може бути двох, трьох, чотирьох, п'яти. Відповідно до закону, і під час війни це не може навіть обговорюватися. Це не веде до єдності нації», — заявив президент.

За його словами, зараз різні політичні сили підштовхують військових у політику.

«Це було після 2014 року, коли кожна політична партія хотіла якихось військових, зірок війни, і я вважаю, що це було дуже великою помилкою. Їх підштовхнули до політики, бо вони були знищені, репутація», — сказав Зеленський.

Відзначимо, за останній місяць перші особи України активно присутні в інформаційному полі США.

Так, 6 листопада президент Володимир Зеленський в ефірі американського телеканалу NBC News назвав Володимира Путіна «довбаним терористом» і заявив, що українці не готові віддати йому свою свободу.

Президент заперечив твердження, начебто війна зайшла в глухий кут. Він сказав, що Україна перехопила ініціативу на полі бою, а Росія втрачає на лінії фронту тисячі своїх військових та сотні одиниць техніки.

Перед тим, 2 листопада, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний опублікував колонку та дав інтерв’ю американському виданню The Economist

В інтерв’ю генерал розповів, що ситуація на фронті зайшла в глухий кут, коли жодна зі сторін не може просуватися, бо однаково технологічно оснащена. Головнокомандувач вважає, що для вирішення цієї проблеми потрібен потужний технологічний стрибок.

У своїй колонці генерал перерахував п'ять ключових військових можливостей і технологій, які в такій ситуації потребують ЗСУ, а саме: повітряна міць, засоби радіоелектронної боротьби, контрбатарейна боротьба, мінно-вибухові технології та нарощування резервів.

Наприкінці жовтня американський журнал Time опублікував статтю про проблеми, з якими стикається президент Володимир Зеленський під час війни, починаючи від ситуації на фронті та міжнародної підтримки і закінчуючи боротьбою з корупцією.

Посилаючись на неназваних членів оточення президента, автор статті Саймон Шустер написав, що після останнього візиту до США Зеленський почувається «розлюченим», а дехто з оточення начебто переконаний, що президент «обманює себе» і не слухає інших.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що «аноніми» з оточення президента Володимира Зеленського надали неправдиву інформацію для матеріалу у виданні Time, а правоохоронці мають з’ясувати, хто були ці люди. Радник голови ОП Михайло Подоляк вважає, що ця стаття — «суб’єктивна точка зору конкретного журналіста».

Крім того, нещодавно президент Володимир Зеленський зустрівся з американськими журналістами, серед яких були гендиректор Fox Corporation Лаклан Мердок, журналіст The Sun Жером Старкі та журналіст Fox News Бенджамін Холл. 

Фото: The Sun

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1541
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду