Соціологи: Українським медіа довіряють 48% респондентів, не довіряють — 43%

Соціологи: Українським медіа довіряють 48% респондентів, не довіряють — 43%

28 Грудня 2023
967
28 Грудня 2023
10:53

Соціологи: Українським медіа довіряють 48% респондентів, не довіряють — 43%

967
Найбільше українці, як і раніше, довіряють Збройним силам України.
Соціологи: Українським медіа довіряють 48% респондентів, не довіряють — 43%
Соціологи: Українським медіа довіряють 48% респондентів, не довіряють — 43%

Найбільшу довіру українців з-поміж усіх державних та суспільних інституцій країни, як і раніше, мають Збройні сили України. Про це свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. ЗСУ довіряють 94% опитаних.

Українці також довіряють іншим силовим та оборонним структурам:

  • добровольчим загонам — 89%;
  • Державній службі з надзвичайних ситуацій — 83%;
  • Національній гвардії України — 82%;
  • Міністерству оборони України — 73%;
  • Державній прикордонній службі — 72%;
  • Служба безпеки України — 71%;
  • Національній поліції України — 58%.

Президенту України довіряють 68% опитаних.

Доволі високий рівень довіри до громадських та волонтерських організацій — 63% та 86% відповідно. Церкві довіряє 63% респондентів. Голові міста (селища, села), в якому живе респондент, довіру висловлює 53% опитаних. Національному банку України довіряє 51%.

Частіше висловлюється довіра, ніж недовіра, до вітчизняних ЗМІ. Довіряють медіа 48% опитаних, не довіряють — 43%. За рівнем довіри ЗМІ опинилися на 18-му місці серед 28 державних та суспільних інституцій країни — після Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та перед Національним агентством з питань запобігання корупції.

Співвідношення довіри/недовіри до уповноваженого Верховної Ради з прав людини становить 43% на 31%.

Соціологічне дослідження проводилися соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у період з 8 по 15 грудня 2023 року. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях — лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Раніше повідомлялось про те, що згідно з результатами соціологічного опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова в лютому-березні 2023 року, 65,1% опитаних українців висловили довіру до засобів масової інформації. Але за рік, згідно з даними Київського міжнародного інституту соціології, довіра українців до українських медіа впала вдвічі. За даними КМІС, протягом 2023 року кількість опитаних, котрі довіряють українським ЗМІ, знизилася з 57% до 29%. Натомість тих, хто не довіряє їм, стало більше з 14% до 40%.

Фото: purplejavatroll / Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
967
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду