Гендиректор Dragon Capital, медіаінвестор Томаш Фіала заявив, що проти нього поширюють чорний піар

Гендиректор Dragon Capital, медіаінвестор Томаш Фіала заявив, що проти нього поширюють чорний піар

27 Грудня 2023
1297
27 Грудня 2023
17:52

Гендиректор Dragon Capital, медіаінвестор Томаш Фіала заявив, що проти нього поширюють чорний піар

1297
Зокрема, деякі медіа та анонімні телеграм-канали поширюють інформацію про те, що інвестор «УП» та NV нібито продовжує вести бізнес у Криму.
Гендиректор Dragon Capital, медіаінвестор Томаш Фіала заявив, що проти нього поширюють чорний піар
Гендиректор Dragon Capital, медіаінвестор Томаш Фіала заявив, що проти нього поширюють чорний піар

Гендиректор Dragon Capital Томаш Фіала публічно заявив, що проти нього поширюють чорний піар. Текст заяви бізнесмена оприлюднили на сайті його інвестиційної компанії.

У заяві йдеться про те, що в українському інформаційному просторі почали поширювати чорний піар проти особисто Томаша Фіали. Зокрема, повідомляється, що інвестор видань «Українська правда» та NV нібито продовжує вести бізнес у Криму.

«Останніми днями з’явилося багато чорного піару про мене. Розповсюджується неправдива інформація про те, що компанія Arricano, міноритарним пакетом акцій якої я володію опосередковано (12,5%), продовжує працювати у тимчасово окупованому Криму. Тому я хотів би розставити крапки над “і” для запобігання поширенню подальших маніпуляцій щодо цієї інформації.

По-перше, компанія Arricano не працює в Криму і, відповідно, я не володію ніякими частками компаній, які мають бізнес у Криму.

По-друге, незначний міноритарний пакет акцій не дозволяє мені впливати на ухвалення рішень в Arricano. Наша команда доклала максимум зусиль для того, щоб погодити з мажоритарним акціонером Arricano вихід “Драгон Капітал” з компанії, нехай і на невигідних для нас умовах, проте поки не отримали такої можливості», — йдеться у заяві гендиректора Dragon Capital.

Томаш Фіала висловив думку, що чорний піар, який уже не вперше поширюють проти нього, «є реакцією на мою публічну підтримку свободи слова та заклику до змін, які потрібні для більш швидкої євроатлантичної інтеграції України».

Бізнесмен також зазначив, що тішиться з того, що «жодне медіа, що входить до списку прозорих і відповідальних згідно з наявними рейтингами», не опублікувало неправдивої інформації про нього. Однак це зробили деякі ресурси із сумнівною репутацією, а також подібні повідомлення з’явились в етері телемарафону «Єдині новини», що фінансується з державного бюджету.

«Незважаючи на мою відкриту пропозицію надати коментарі до телеканалу Інтер через його керівництво та через посадовців, які за моєю інформацією мають безпосередній вплив на інформаційну політику, а також після оприлюднення спростування на нашому сайті та ФБ-сторінці 22 грудня, ці закиди продовжились», — констатував Фіала.

Зазначимо, що в розпорядженні нашої редакції є також фрагмент етеру марафону «Єдині новини» від 22 грудня 2023 року. Того дня у слоті «1+1» вийшов сюжет із ознаками чорного піару, про який заявив бізнесмен.

Цей фрагмент етеру «Єдиних новин» розпочинається з кадрів, знятих, за словами журналіста, у 2016 році в торговому центрі на Окружній Сімферополя. На них ми бачимо, що в ТЦ продають товари західних брендів, які мали би стати недоступними для мешканців тимчасово окупованого Криму після запровадження санкцій.

«Учора низка українських ЗМІ розповсюдила інформацію, що цей ТРЦ через, так би мовити, треті руки належить відомому в Україні чеському бізнесмену Томашу Фіалі та його інвестиційному фонду Dragon Capital. За добу на сторінці фонду у фейсбуці з’являються спростування цієї інформації», — йдеться в закадровій начитці.

Далі сюжет продовжується коментарем «експерта з питань тимчасово окупованих територій» Юрія Смелянського, який висловлює нічим не доведене припущення, що Фіала може ховати свій бізнес у Криму.

Томаш Фіала наприкінці своєї публічної заяви нагадує, що підписав угоду про невтручання у редакційну політику медіа, інвестором яких є, і дотримується цієї угоди, «незважаючи на тиск, який на мене здійснюється чи буде здійснюватися».

«За 23 роки роботи в Україні ми залучили в країну понад 5 млрд дол. інвестицій від провідних світових компаній, і я докладу максимум зусиль, щоб усі наші компанії продовжували успішно працювати в Україні, сплачувати сотні мільйонів податків у бюджет і підтримувати ЗСУ — лише у 2023 році сума наших добровільних внесків перевищить 100 млн грн.

Щиро сподіваюся, що у нас буде можливість працювати на користь економіки та робити ще більше для України у наступному році. Слава Україні!» — завершив свою заяву бізнесмен.

«Детектор медіа» направить запит на пресслужбу «1+1» з проханням прокоментувати сюжет. 

Як писав «Детектор медіа», інвестиційній компанії Dragon Capital належать журнал NV, сайт і «Радіо NV», а також онлайн-видання «Українська правда».  11 січня 2021 року Dragon Capital через фонд прямих інвестицій Dragon Capital New Ukraine Fund LP завершила купівлю контрольного пакету акцій компанії Treeum, яка володіє виданнями «Мінфін» та Finance.ua.

26 травня 2021 року Томаш Фіала став власником «Української правди». Він отримав 100% корпоративних прав на видання. 

Фіала уклав з редакторкою-засновницею «Української правди» Оленою Притулою угоду, за якою всі активи «УП» переходять до групи компаній Dragon Capital. Притула й надалі виконуватиме роль редакторки-засновниці.

У Dragon Capital заявили, що редакція NV продовжить свою роботу незалежно від редакції «Української правди» і навіть буде конкурувати з нею.

У листопаді 2021 року NV та «Українська правда» оголосили про створення спільного відділу продажів, який працюватиме під назвою New Media Partners. 

Сумарна аудиторія NV та «УП» перевищує показники інших онлайн-ресурсів і більшості телеканалів. Обидва видання мають високі показники дотримання журналістських стандартів від Інституту масової інформації. 

У квітні 2022 року Фіала в інтерв’ю «Forbes Україна» повідомив, що попри війну планує і надалі розвивати медіаактиви.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1297
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду