detector.media
14.12.2023 19:20
«Книга року BBC»-2023 оголосила переможців
«Книга року BBC»-2023 оголосила переможців
Церемонія нагородження відбулась у книгарні Readeat у Києві.

Журі премії «Книга року ВВС» визначило лауреатів 2023 року. Про це повідомляє «BBC News Україна».

Переможців оголосили на церемонії в книгарні Readeat у Києві. Ними стали:

«Дуже часто книга, яка перемагає в нашому конкурсі, потім стає бестселером. Але цього року народне визнання нас випередило. “Драбина” Євгенії Кузнєцової вже довгий час стоїть на видночолі в кожній українській книгарні. Це по-справжньому народний роман про війну, який не міг не стати Книгою року ВВС 2023», — сказала головна редакторка «BBC News Україна» та голова журі премії Марта Шокало.

Світлана Пиркало, радниця культурної програми ЄБРР та членкиня журі премії, сказала про книгу «Анна Ярославна: київська князівна — королева Франції»: «За одинадцять років існування категорії “Дитяча Книга Року ВВС” ми відзначили широкий спектр літератури для наших наймолодших читачів — від веселих казок до динамічних пригодницьких повістей. Цьогорічний переможець оповідає про епізод давньої історії, який демонструє приналежність України до ширшої європейської культури. Але це також історія про подорож у невідоме, подолання нових викликів і, врешті-решт, історія кохання. Книга Івана Малковича з її прекрасними ілюстраціями принесе насолоду всій родині».

Коментуючи переможця в номінації «Есеїстика», Марта Шокало зазначила: «Книжки бувають хороші, а бувають — як "Пригоди української літератури" — віхові. Ростислав Семків створив захопливу літературознавчу оповідь, яка нагадує про силу літератури в часи великих потрясінь. Годі уявити книжку, яка би більше пасувала суті нашого конкурсу, як ця».

Переможець у кожній номінації отримає 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті. Видавці книжок-переможців матимуть право використовувати логотипи «Книги року BBC» у наступних виданнях.

До журі «Книги року BBC»-2023 входили:

Віра Агеєва, професорка Національного університету України «Києво-Могилянська академія»;

Віталій Чепинога, блогер;

Віталій Чернецький, професор Канзаського університету;

Світлана Пиркало, культурна радниця ЄБРР;

Марта Шокало, головна редакторка «BBC News Україна».

Перемогу в конкурсі читацьких рецензій — звання «Читач року 2023» та електронну книгу Kindle — здобули: Поліна Бойко за рецензію на книгу Івана Малковича «Анна Ярославна: київська князівна — королева Франції» і Лідія Лацік за рецензію на книгу Ірини Озимок «У міста є Я».

Нагадаємо, у 2022 році переможцем премії «Книга року BBC» став Андрій Сем’янків (MED Goblin) із книжкою «Танці з кістками» (Київ: «Віхола», 2022). У номінації «Дитяча книга року» переміг Андрій Бачинський з книжкою «Примари Чорної діброви» (Львів: «Видавництво Старого Лева», 2022). Премію у номінації «Есеїстика» отримав Павло Казарін за книжку «Дикий Захід Східної Європи» (Харків: «Віват», 2022).

Фото: BBC

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY