Ukraїner презентував документальний фільм про відновлення Бородянки

Ukraїner презентував документальний фільм про відновлення Бородянки

29 Березня 2024
646
29 Березня 2024
13:15

Ukraїner презентував документальний фільм про відновлення Бородянки

646
Стартував новий сезон ютуб-проєкту «Відновлення міст» з архітектором Марком Савицьким.
Ukraїner презентував документальний фільм про відновлення Бородянки
Ukraїner презентував документальний фільм про відновлення Бородянки

На ютуб-каналі Ukraїner стартував новий сезон документального проєкту «Відновлення міст». У першій серії оновленого циклу команда Ukraїner розповідає, як відбудовують на Київщині Бородянську територіальну громаду.

Ведучим проєкту «Відновлення міст» став архітектор і дизайнер Марко Савицький, для якого в архітектурі та дизайні найважливішими є люди. Він розказує, коли з командою Ukraїner обирали для зйомок об'єкти, локації, то звертали увагу насамперед на ті, які асоціюються з людиноцентричністю.

«Я вважаю, що основою будь-якої відбудови є люди. Сучасна архітектура також про них. Я хочу будувати Україну, де люди гуртуються. Тому мені важливо в цьому проєкті стати провідником між героями та глядачами. Ми маємо не просто відбудовувати старе радянське: хочеться, щоб ми будували нове і краще за принципом Build Back Better. Відбудова для мене — це не тільки про архітектуру, це про створення нових робочих місць, відновлення життя громади і побудову нової візії міста», — розповів Марко Савицький.

За словами продюсерки проєкту Христини Кулаковської, «Відновлення міст» — не лише про постраждалі чи зруйновані об’єкти, які відновлюються, а й історії людей, волонтерів, мешканців будинків, працівників медичних та освітніх закладів.

«Ми з командою дуже вболіваємо за прозорі та щирі історії відновлення, які намагаємось показувати у наших серіях. У новому сезоні ми вирішили запросити Марка, бо нам хотілось мати провідника, який би міг бути одночасно експертом та щирим співрозмовником. Із ведучим проєкт набув більшого об’єму та глибини», — розповіла продюсерка.

У першій серії глядачі побачать, як відбудовують Бородянку, що від початку весни 2022 року пробула в окупації понад 30 днів. Росіяни вбили по-звірячому багато мирних жителів і майже вщент знищили селище бомбардуваннями. Втім, попри весь жах, який довелося пережити громаді, вона потроху відновлюється.

«Дуже часто чую запитання: "Чи на часі зараз відновлення?", адже в країні триває війна. Але ж ми продовжуємо жити в Україні під час війни. Тому наші герої власним прикладом показують, як відбудова повертає життя у маленькі містечка, дає змогу мати медичну допомогу, вчитись у школі або мати можливість повертатися додому через новий міст», — розповіла Христина Кулаковська.

У наступних випусках документального проєкту, присвяченого відбудові українських населених пунктів, які перебувають під постійними обстрілами РФ або оговтуються після окупації, команда Ukraїner розкаже про відновлення Макарова, Гостомеля, Бучі та Ірпеня.

Уточнимо, серія документальних фільмів «Відновлення» була започаткована Ukraїner у жовтні 2023-го.

Нагадаємо, команда Ukraїner раніше також реалізувала спецпроєкт «Хоробрі міста», присвячений містам, які окупували російські війська. Проєкт масштабувався від кількахвилинних відеороликів про українську ідентичність міст та героїчний опір їхніх жителів до великої благодійної офлайн-події і документальної однойменної стрічки. Він розповів історії людей з Нової Каховки, Бердянська, Мелітополя, Херсона, Маріуполя та інших містечок і сіл, які чинять опір загарбникам або тимчасово покинули свої домівки. За це редакція отримала «Премію відповідальності 2023» від Фонду родини Богдана Гаврилишина.

Фото: анонс ютуб-проєкту «Відновлення міст» / Ukraїner

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
646
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду