Міжнародний Червоний Хрест відмовився виключати російську організацію, попри її співпрацю з окупантами

Міжнародний Червоний Хрест відмовився виключати російську організацію, попри її співпрацю з окупантами

30 Квітня 2024
788
30 Квітня 2024
15:49

Міжнародний Червоний Хрест відмовився виключати російську організацію, попри її співпрацю з окупантами

788
Розслідування The Guardian показало, що Російський Червоний Хрест отримував фінансування від Кремля на окупованих територіях України, а його керівники підтримували війну. Міжнародний комітет втім заявив, що не виявив доказів звинувачень, і рекомендував провести росіянам тренінг із принципів організації.
Міжнародний Червоний Хрест відмовився виключати російську організацію, попри її співпрацю з окупантами
Міжнародний Червоний Хрест відмовився виключати російську організацію, попри її співпрацю з окупантами

Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) вирішив не призупиняти членство Російського Червоного Хреста (РЧХ) в організації попри можливі порушення правил нейтральності, виявлені низкою міжнародних медіа. Про це повідомляє The Guardian.

Рішення було прийняте за підсумками чотириденного засідання в Женеві. Керівництво МКЧХ вирішило не призупиняти членство РЧХ, попри виявлені раніше журналістами порушення, а лише створити наглядовий орган і закликати РЧХ «опрацювати виявлені виклики й заявлені порушення» доброчесності.

У заяві Міжнародного комітету йдеться, що російська організація «співпрацювала з ним протягом всієї перевірки», а сам комітет не виявив доказів багатьох звинувачень. У комітеті порекомендували провести тренінг із принципів Червоного Хреста для всього особового складу РЧХ.

Це рішення розкритикували українські посадовці як слабку реакцію на серйозні звинувачення, пише Guardian. «Позиція МКЧХ цинічна: там закривають очі на той факт, що РЧХ співпрацює з особами, котрі перебувають під санкціями, й організаціями, котрі допомагають викрадати українських дітей. МКЧХ став захисником РЧХ, а відтак і російської агресії проти України», — цитує видання українського омбудсмана з прав людини Дмитра Лубінця.

Раніше в березні група медіа, включно з Guardian, оприлюднила розслідування, яке показало, що Російський Червоний Хрест, імовірно, допустив численні порушення статуту Червоного Хреста з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Розслідування частково спиралося на низку злитих кремлівських документів, де містилися плани фінансування представництв РЧХ на окупованих територіях України.

Журналісти також виявили, що керівники регіональних представництв РЧХ заявляли про необхідність війни з «українськими нацистами», а співробітники в уніформі Червоного Хреста часто були присутні на мілітаристських освітніх заходах для дітей.

Вже у 2024 році Російський Червоний Хрест підписав меморандум про співпрацю з дитячим табором «Артек» в окупованому Криму, куди було вивезено деяких депортованих з України дітей. Очільник «Артеку» Костянтин Федоренко перебуває під санкціями США та ЄС.

Головою РЧХ є Павло Савчук — колишній член правління Всеросійського народного фронту (ВНФ), заснованого Кремлем руху, якому належить авторське право на позначку Z, символ російського вторгнення в Україну. Савчук і його посада були згадані на сайті ВНФ, допоки журналісти не звернулися до руху із запитаннями про це. Відтоді фото Савчука видалили зі сторінки. МКЧХ заявляє, що Савчук не бере участі в роботі ВНФ з березня 2022 року.

Нагадаємо, у грудні 2023 року Міжнародний комітет Червоного Хреста призупинив членство Білоруського Червоного Хреста через його сприяння депортації українських дітей та невиконання вимоги про зняття з посади генерального секретаря організації Дмитра Шевцова, який публічно підтримував викрадення українських дітей. 

Фото: видалене фото, на якому представники Російського Червоного Хреста позують з автоматами Калашникова на мілітаристському заході для дітей / «Боевое братство»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
788
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду