Сергій Лещенко «номінується» на ведучого в «Укрінформі»

Сергій Лещенко «номінується» на ведучого в «Укрінформі»

29 Листопада 2023
1657
29 Листопада 2023
15:05

Сергій Лещенко «номінується» на ведучого в «Укрінформі»

1657
За словами гендиректора «Укрінформу», екснардеп цікавий інформагентству як медійна персона і розглядається у якості потенційного учасника його майбутніх проєктів.
Сергій Лещенко «номінується» на ведучого в «Укрінформі»
Сергій Лещенко «номінується» на ведучого в «Укрінформі»

Днями на ютуб-каналі радника керівника ОПУ Сергія Лещенка вийшло інтерв’ю з Єгором Чечериндою — журналістом і ведучим «Еспресо», який нещодавно долучився до лав Збройних сил України.

Розмова двох колег по медійному цеху, журналістська діяльність одного з яких, щоправда, залишилась у далекому минулому, навряд чи викликала б великий резонанс, якби не одна обставина.

На початку інтерв’ю Сергій Лещенко, представивши свого співрозмовника, повідомив: «Ми в студії “Укрінформу”». Агентству понад сто років, нагадав радник керівника Офісу президента і назвав медіа «носієм державної та інституційної пам’яті». А його візаві підкреслив важливість того, щоб в умовах війни громадяни довіряли виключно перевіреним джерелам інформації, вочевидь, маючи на увазі саме Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ».  

Загалом, місцю, у якому відбувався запис інтерв’ю, було приділено чимало уваги. Сергій Лещенко поділився з глядачами інформацією про те, що за часів президентства Януковича у приміщенні, де розташована нині студія «Укрінформ ТБ», був салон краси із сауною. А Єгор Чечеринда згадав, що до створення «Укрінформу» (на той час Української телеграфної агенції (УТА)) був причетний Дмитро Донцов — публіцист, філософ, політичний діяч, ідеолог української державності. Однак головного пояснення від них глядачі не дочекались: яке відношення до державного медіа, яким є «Укрінформ», має радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко? 

Якщо агентство залучило його до співпраці, то у рамках якого проєкту і на підставі якого договору про таку співпрацю? Якщо Лещенко не перебуває ні в яких трудових відносинах з «Укрінформом», то чому він використовує студію медіа для запису інтерв’ю? І, зрештою, чому запис інтервʼю відбувається у студії «Укрінформу», але відео викладено лише на каналі Сергія Лещенка і не розміщено на ютуб-каналі Укрінформу?  

«Це називається пілот програми, тому він викладений на моєму каналі, адже озвучена Єгором Чечериндою інформація є суспільно значущою», — відповів Сергій Лещенко «Детектору Медіа» на ці запитання.

З ними ж ми звернулися і до генерального директора Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» Олексія Мацуки. Ось його відповідь: «Ми розглядаємо можливість залучити Сергія Лещенка у якості ведучого. Бо він цікавий нам як медійна персона і може брати участь у наших майбутніх проєктах, які ми плануємо запускати на “Укрінформ ТБ”. Це був пробний тракт його ймовірної програми. Сергій виклав його на особистому каналі, а не на нашому, тому що ми поки дивимося і оцінюємо Лещенка як професійного ведучого. Адже він кілька років був ведучим проєкту «Що це було?» на 24 каналі. Можливо, він буде вести програми на нашому каналі. Подивимось далі». 

У коментарях під інтерв’ю на ютуб-каналі Сергія Лещенка переважають схвальні відгуки від його підписників, чого не скажеш про панівні настрої авторів коментарів під постом Єгора Чечеринди, який виклав відео на своїй сторінці у фейсбук.

Критику викликала перш за все ключова тема розмови — план Майдан-3, про який нещодавно в інтерв’ю іноземним медіа розповів президент України, зауваживши, що Росія готує кампанію з дестабілізації в Україні, основною ціллю якої є державний переворот та усунення глави держави.   

«Ааааааа! Раднику Єрмака розказав про Майдан-3? Вибач, це не смішно», — прокоментував розмову з Лещенком Чечеринди журналіст, ведучий телеканалу «Еспресо» Сергій Руденко

«”Укрінформ” досі був найоб’єктивнішим, найякіснішим і найефективнішим інформаційним продуктом, створеним державою. І тут його навіщось взялися “реформувати” люди зі стрьомним бекграундом...», — написав головний редактор «Новинарні» Дмитро Лиховій, який днями також мобілізувався до ЗСУ.

«”Укрінформ” впевнено повертається в часи Януковича. Із цензурою, темниками і виключно жорсткопровладною риторикою. І наявність там Лещенка це яскраво підтверджує», — відреагував ексміністр соціальної політики Павло Розенко

Є серед коментарів й такі, в яких висловлюється думка, що подібні програми є проявом бажання влади узурпувати інформпростір з суто провладними наративами. У деяких — запитання: чи не долучається «Укрінформ» до телемарафону?

Новий керівник інформагентства Олексій Мацука у розмові з «Детектором медіа» повідомив про те, що в діяльності «Укрінформу» найближчим часом, дійсно, відбуватимуться активні зміни, які стосуватимуться появи нових проєктів, форматів роботи і розвитку саме відео-напрямку. Але всі вони носитимуть позитивний характер і не позначаться на незалежності та незаангажованості медіа, запевнив нас Мацука і пообіцяв дуже скоро презентувати плани з оновлення роботи «Укрінформу».   

Нагадаємо, 9 листопада т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв представив українського журналіста Олексія Мацуку на посаді генерального директора Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ». Він замінив на цій посаді Олександра Харченка, який очолював інформагентство з 2014 року.

Фото: скріншот відеоінтерв’ю Сергія Лещенка з Єгором Чечериндою у студії «Укрінформу» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1657
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду