Історичне рішення: Верховний суд Нідерландів ухвалив рішення передати Національному музею історії України «скіфське золото»

Історичне рішення: Верховний суд Нідерландів ухвалив рішення передати Національному музею історії України «скіфське золото»

9 Червня 2023
2352
9 Червня 2023
14:22

Історичне рішення: Верховний суд Нідерландів ухвалив рішення передати Національному музею історії України «скіфське золото»

2352
Судові баталії між Росією та Україною щодо того, кому належать експонати виставки «Крим — золотий острів у Чорному морі», тривали майже 10 років.
Історичне рішення: Верховний суд Нідерландів ухвалив рішення передати Національному музею історії України «скіфське золото»
Історичне рішення: Верховний суд Нідерландів ухвалив рішення передати Національному музею історії України «скіфське золото»

Верховний суд Нідерландів підтримав рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення Україні «скіфського золота».

Відповідне рішення ухвалили на засіданні 9 червня. Суд відхилив касаційні скарги кримських музеїв, пише LB.ua із посиланням на повідомлення Верховного суду і телеграм-акаунти голови Офісу президента України Андрія Єрмака та очільника Міністерства культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

«Верховний суд відхилив касаційну скаргу кримських музеїв, таким чином рішення суду залишається в силі», — йдеться у рішенні. 

Ткаченко назвав це рішення «історичним». Він також зауважив, що над поверненням експонатів додому з 2014 року працювали Мін'юст, МКІП, МЗС і адвокати Нідерландів та України.

«Після майже 10 років судів Верховний суд Нідерландів зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки “Крим — золотий острів у Чорному морі”. Суд повністю відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив у силі рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України», — повідомив урядовець.

Фото експонату з виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі» / Олександр Ткаченко, Telegram

У своїй публікації LB.ua нагадує, що у 2016 році окружний суд Амстердама ухвалив повернути Україні експонати кримських музеїв. Предметом спору була колекція з 565 експонатів, наданих Амстердамському археологічному музею Алларда Пірсона для виставки «Крим — золотий острів у Чорному морі». Вартість колекції оцінюють приблизно в 10 млн євро. 

Виставка проходила 2014 року і завершилася вже після того, як Росія окупувала Крим. Згідно з українським законодавством, музейні об'єкти є частиною музейного фонду України, тепер Міністерство культури та інформполітики має вирішити, куди повернуться об'єкти з виставки.

Кримські музеї наполягали на нерозривності колекцій і на тому, що експонати, вивезені з Криму до російської окупації, повинні повернутися в музеї, звідки були взяті. У зв'язку з цим у серпні 2017 року музеї окупованого Криму подали апеляційну скаргу на рішення окружного суду Амстердама.

Україна кілька разів просила про відвід суддів при розгляді апеляції. Головуючого суддю підозрювали в упередженості через зв’язок з адвокатами кримських музеїв. У відводі відмовили, однак після надання додаткових доказів вирішили все-таки змінити суддю. У листопаді 2020 було призначено нового суддю. 

У жовтні 2021 Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення повернути «скіфське золото», раніше представлене на нідерландській виставці, до України. Однак окупанти подали скарги й на це рішення, вимагаючи відправити золото до кримських музеїв. 

Читайте також:

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав, що у квітні цього року в українській вікіпедії тривала акція «Культурна спадщина України», у межах якої всім охочим пропонували створювати статті для онлайн-енциклопедії про пам'ятки України, що вже втрачені чи перебувають під загрозою знищення, зокрема й через війну.

Film.ua Group спільно з акторкою театру і кіно Ірмою Вітовською запустили диджитал-проєкт «Вкрадене мистецтво» про злочини росіян проти культурного надбання України. Усі випуски проєкту «Вкрадене мистецтво» можна переглянути за посиланням

Організація ЮНЕСКО створила базу культурної спадщини в Україні, зруйнованої під час повномасштабної війни з Росією. 

За даними МКІП, у результаті російської військової агресії проти України на квітень 2023 року нараховували 1373 закладів культури та понад 550 пам'яток культури, які знищила або пошкодила Росія в процесі військової агресії. На їх відбудову знадобиться приблизно 100 млрд доларів США, заявили у міністерстві.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2352
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду