МКІП ініціює вилучення пам’ятників російським діячам з Держреєстру нерухомих пам’яток

МКІП ініціює вилучення пам’ятників російським діячам з Держреєстру нерухомих пам’яток

20 Вересня 2023
1361
20 Вересня 2023
19:38

МКІП ініціює вилучення пам’ятників російським діячам з Держреєстру нерухомих пам’яток

1361
Відповідний проєкт постанови Кабміну після погоджень іншими органами влади внесуть на розгляд уряду.
МКІП ініціює вилучення пам’ятників російським діячам з Держреєстру нерухомих пам’яток
МКІП ініціює вилучення пам’ятників російським діячам з Держреєстру нерухомих пам’яток

Міністерство культури та інформаційної політики України ініціює урядове рішення, яке дозволить демонтувати пам’ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам та вилучити їх з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення. Про це повідомила пресслужба МКІП на офіційному сайті.

«Це дасть змогу пришвидшити очищення публічного простору від маркерів комуністичного тоталітарного режиму та російської імперської політики. Наступний крок — за органами місцевого самоврядування. Саме вони мають прийняти остаточне рішення про демонтаж та переміщення об’єктів», — сказав в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

Так, з реєстру пропонують вилучити пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському, пам’ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка, могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку, монітор «Железняков» по вул. Електриків, пам’ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» у сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві, а також пам’ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, «Україна — визволителям» в Ужгороді та Меморіальний комплекс «Борцям революції» в Луганську.  

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України після погоджень іншими органами влади внесуть на розгляд уряду.

Нагадаємо, протягом 2022 року в Україні перейменували 9 859 географічних назв та демонтували 145 пам’ятників, пов’язаних з російською чи радянською культурою та історією.

21 березня цього року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Згідно з ним, зокрема, забороняється виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки російської імперської політики в Україні. Символікою російської імперської політики визнано зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені особам, «які публічно, у тому числі в медіа, у літературних та інших мистецьких творах, підтримували, глорифікували або виправдовували російську імперську політику, закликали до русифікації чи українофобії».

 Читайте також: Звільнитися від імперського спадку: як триває деколонізація та дерусифікація

Фото Миколи Лисогора, «Полтавщина»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1361
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду