У Києві презентували повернуті з Нідерландів скіфські артефакти (ФОТО)

У Києві презентували повернуті з Нідерландів скіфські артефакти (ФОТО)

28 Листопада 2023
1348
28 Листопада 2023
16:24

У Києві презентували повернуті з Нідерландів скіфські артефакти (ФОТО)

1348
На презентації показали частину колекції, яка невдовзі буде експонована на виставці. До звільнення Криму ці артефакти зберігатимуть у Скарбниці Національного музею історії України на території Києво-Печерської лаври.
У Києві презентували повернуті з Нідерландів скіфські артефакти (ФОТО)
У Києві презентували повернуті з Нідерландів скіфські артефакти (ФОТО)

У Скарбниці на території Києво-Печерської лаври відбулася презентація окремих артефактів з колекції «Крим: золото й таємниці Чорного моря», яка вже повернулась до України. Про це повідомляють Укрінформ та «Громадське радіо».

На презентації відкрили один з боксів та показали частину колекції, яка невдовзі буде експонована на виставці.

Експонати перебували в Нідерландах з 2014 року, в музеї Алларда Пірсона. Їх вивезли з Криму ще до окупації. Наступні роки Росія й Україна в судах сперечались, куди виставка має повернутися.

Виконувач обов’язків міністра культури Ростислав Карандєєв сказав, що повернення «скіфського золота» — це перший за історію українсько-російської війни випадок такого великого за розміром і значенням повернення цінностей до нашої країни.

Фото: МКІП

Фото: Укрінформ

Фото: МКІП

«Я пам’ятаю, як у Нідерландах намагалися створити правовий сюр, коли кримські музейники пояснювали, що вони не винні в тому, що Крим був окупований, а скарби належать мешканцям Криму», — розповіла на презентації перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джепар.

Предмети з кримських музеїв пройшли незалежну перевірку, їх запакували згідно з музейними правилами. Потім артефакти перевезли до Києва, де українські працівники музею підтвердили справжність та «ідеальний стан експонатів», розповіла завідувачка філії «Скарбниця Національного музею історії України» Наталія Панченко.

Фото: Олександра Єфименко / «Громадське радіо»

Фото: Укрінформ

Нагадаємо, напередодні, 27 листопада, з Нідерландів до України повернулися артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці «Крим: золото й таємниці Чорного моря» в Амстердамі. До деокупації Криму ці артефакти зберігатимуть у Скарбниці Національного музею історії України на території Києво-Печерської лаври.

Йдеться про 565 предметів, зокрема античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років. Це предмети з колекцій Національного музею історії України та чотирьох музеїв Криму: Національного заповідника «Херсонес Таврійський» (Севастополь), Центрального музею Тавриди (Сімферополь), Бахчисарайського історико-культурного заповідника та Керченського історико-археологічного заповідника.

З лютого по серпень 2014 року виставка цих експонатів тривала в Музеї Алларда Пірсона «Крим: золото й таємниці Чорного моря». Після окупації Криму Росією в лютому 2014 року почалася юридична війна за експонати.

У грудні 2016 року суд в Амстердамі ухвалив рішення передати кримські скарби державі Україна відповідно до закону «Про спадщину». Музеї Криму, які перебувають під контролем окупанта, подавали касаційну скаргу, але 9 червня 2023 року Верховний Суд Нідерландів відхилив її.

Крім того, за рішенням Верховного Суду Нідерландів, Україна мала виплатити Музею Алларда Пірсона 111 689 євро з нарахуванням відсотків за весь час зберігання колекцій кримських музеїв. Втім, 22 листопада виконувач обов’язків міністра культури Ростислав Карандєєв повідомив, що нідерландська сторона ухвалила рішення не стягувати витрати за зберігання протягом 9 років музейних експонатів.

Фото: пресслужба МКІП; Укрінформ; Олександра Єфименко / «Громадське радіо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1348
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду